新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁換支定焦算
睇過其他變焦都好大枝下
Sony APSC都係玩死馬定焦為主
反而FF有龍仔大三元
死馬三寶真係好正30.4直頭平靚正
你睇睇18-135果枝,質素好,細支易用,旅行行山用一流
thx都諗得過呢枝
都係大少少
想問下canon m6 mark II 好唔好買埋kit鏡?
15-45 mm kit鏡鏡頭係咪不過不失?
18105f4呢?好唔好
size冇優勢,好大支
新手買機點樣check係全新?
我都諗住買水貨X-T3
但係我買水貨如果部機有問題要點維修保養架?
我新手乜都唔識....
筆直幾多:4-6000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景/山/湖
拍唔拍片:非主要
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:接受
其他要求:無
筆直幾多:4-6000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景/山/湖/星空
拍唔拍片:非主要
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:接受
真心不過不失而已
其實如果想認真影好相都係用22餅為主
6100/6400 加支sigma 16.4?
一般大鋪賣既好少可唔係全新

開箱時一般有雷射紙
信連登仔買水貨
一般係寄廠,佢都會幫你整
但係如果乜都唔識買水貨係幾大風險

所以新手的話我一般推Canon M6II
新手買咩相機好
二手:Sony a7II kit (要學下執相)
一手:Canon M6II kit
請填1樓form
漏咗解釋

如果影風景可謂100% 要學執相,故此推執相最易既Sony
由於你要影星空,我推你用FF,吸光效果較好
而Canon 則是你真係受budget所限先至好用

a7II而家二手價爛到好得人驚,但事實上呢部機已經相當之完善,明顯係under price咗

如果你嫌kit太廢可以買龍仔28-75 2.8,一步到位。
筆直幾多:5000可以上到6-8000,最好就近5000
想要單反/無反/細機/其他:唔識
鍾意咩牌子:Sony, Nikon, Canon 其他都唔識
唔鍾意咩牌子:唔知有咩brand
影咩題材:人,景(花草樹),街,大廈
拍唔拍片:可能會
身邊朋友多用咩牌子:Canon, Sony
接唔接受二手:唔接受
老婆鐘意富士色
買邊度黎既水貨就寄返個度?一般富士機水貨有邊幾個地方黎??
Canon M6II kit係最佳選擇
錢多買埋支22 餅
買行機就得

呢一部機對於新手來講甚至乎對於老手來講滿足到大部份嘅需求
影相,拍片,樣樣掂
唯一缺點係冇電子觀景器,陽光太猛烈嘅情況底下趙構螢幕睇係有少少辛苦
唔好意思漏咗
想問影極光同星空係咪相機要求差唔多
所以我富士body都係買行 人人承受倒既風險都唔同
我只接受倒鏡頭用水

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞