新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
乜都想拎黎做(VLOG, 影相尤其影人, 影運動), 想啲鏡經濟啲 => M6 Mark II
想用SHARP ZOOM, 主要想影low light, Nikon老用戶 => Z50
主影相但又會拍下片, 想主要JPG OUTPUT => X-T30

新手較適合M6II, 總投資較小
筆直幾多:3000$
想要單反/無反/細機/其他:無反 m43 鏡 想要廣角鏡
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:旅行 人
拍唔拍片:for 拍片
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:ok
其他要求:廣角 但唔想影出黎係彎(魚眼鏡個種曲

全新手 感謝樓主
有冇巴打用過龍仔35-150/2.8-4
掂唔掂,解像力夠唔夠比850食
龍仔近幾年啲單反鏡好似都唔錯
冇用開m43 幫推先
筆直幾多:6000-7500
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:中距離物體(15-20米倒)
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:接受
其他要求:無
X-T30 body (約5000), 另外再買支 XC 50-230(約1000)
推富士主因係呢支XC 50-230屬於長zoom最高性價比嘅一支
夜晚影唔影到
高iso / 最好打燈
攝影技巧既嘢
要幾wide ?

老蛙7.5mm f2(等效15mm f4)好似around $3200
都係老蛙9mm 2.8 (等效18mm f5.6)好似around $3600

非中國產系列:
印象中o記有支細光圈餅鏡
但畫質比kit鏡仲差
好似係9mm 5.6定6.3
二手1k左右 都算抵玩
1.安全快門
通常都冇問題
以前用apsc+防震kit鏡
而家上咗ff 用850+2470冇防震/定焦鏡
暫時都冇問題

2.試下定焦鏡
因為f1.8/f2.8同3.5-5.6/f4 嘅鏡頭分別都幾大
大d光圈, 快門快啲 自然手震好少啲

3.姿勢
快門慢嗰陣 最好用viewfinder
兩隻手手踭貼住 咁就最穩

但最緊要梗係睇人啦
用緊a7iii+t2875
想買wide鏡影風景/星
budget ard 6-7000邊支好 定/變焦都ok唔該
apsc ?
apsc 要x1.5 大概50mm啦
1/60 正常就冇乜問題
最低真係睇個人
但1/200基本上大部分人都唔會震
鏡貴過機
OSS兩個功能,拍片同打雀為主

其他情況,識影相其實就一般都唔多用OSS嘅
暗光就轉為用大光圈同埋高iso仲有打燈

如果講極都唔明就試下iso 3200 + 1/250快門影
龍仔有RXD 17-28 wide鏡
想問下Sony apcs既變焦鏡除左16-50kit之外
最細最輕係咪16-70mm f4 ZA
想換kit但又唔想太大枝
Thanks
1/60你可能唔會手震,但係個subject識郁架嘛
一般行緊路/郁動緊既人,用1/200, 1/250好基本

ISO由佢高少少都唔怕,有noise好過鬆郁蒙
筆直幾多: 3500以下
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:nikon,sony,canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:星空>風景>人
拍唔拍片:非常少
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:可以考慮

其他:新手又窮想買一部平價單反試下水溫,主要係行山露營帶埋去影

自己Price度見到nikon D3500同D5300都 within budget, D5300 $4000又可以有支18-140mm F/3.5-5.6 ED VR又好似好抵得諗

自己真係揀唔落手所以想問下各位意見,希望可以幫下眼或者有冇其他更好推介🙏🙏
用過,垃圾。
a6300 kit 二手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞