新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
700同750真係一代好機
入手850之前係考慮750
但諗諗下750不如用返自己部5100
所以先放棄咗750
750 俾到嗰種「好同伴」既感覺
部機完全未失過準,有啲難救既相都俾佢救到
差唔多嘅感覺,我都響部5100度搵到
真係好懷念
兩部機份屬師兄弟
但如果有人問買乜機我推750 肯定俾人圍屌
用過同埋比較過dpreview iso6400 + raw就會明
根本到今時今日都係機王
我等唔到R6
搭單一問 影樓盤相有冇d細相機推介?
上網見canon g7x好似唔錯 但想要wide些少
其實呢兩部機 算係同級數
d850 spec 上會勁啲
但5d4 勝在canon 影人像隻色 我覺得係好啲
所以你見 出面大部人影韓星 都係用canon 多d
筆直幾多:6000-7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:cannon sony fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:拍玩具 同人
拍唔拍片:拍 4K
身邊朋友多用咩牌子:fuji sony
接唔接受二手:接受
其他要求:拍片會另外用穩定器,影小朋友同玩具
麻煩曬各位!
GR 2 + 21mm adaptor
穩定器就來來去去都係D__I,飛__呢啲鄰国嘢
所以唔推介啦

機諗唔到有乜原因唔用a6400,影小朋友得Sony做到,大個啲要影佢運動你更明呢點。經驗上,我個女玩roller,除咗單反追到佢,無反只有a6400追到。
有冇推薦去邊間買?
打手mode: 誠哥
問佢有冇得唔跟禮品

其他人你去price睇
750今時今日買都冇乜問題啦
其實有好多時啲spec都用唔著
(連拍嗰啲) (除非真係搵食嗰啲啦)
幾勁都好 都係咁用
我覺得最緊要係順手
科技嘢有新買新係定律黎嘅
忽然間叫人買舊機, 除非好特別要求啦
否則都係避一避
我買左了 想問如果想影人像 會推薦邊一個mode!
未熟就P mode, iso auto to 3200,zoom少少,影
再熟啲就M mode, 1/250,光圈5.6 或以下,iso auto to 3200,影
筆直幾多:5000-7000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:cafe野食 風景街景人
拍唔拍片:拍4k
身邊朋友多用咩牌子:canon sony
接唔接受二手:不了
其他要求:對焦唔會慢 輕身 想d色自然唔洗點執 依家都有睇緊fuji xa7同xt200 幾鍾意影出黎嘅質感但有朋友話d色有少少假 仲考慮緊

sorry for 1999
thanks
最推Canon M6II kit,呢部機算係近代apsc機中同價位最優秀既一部

富士: 如無自拍需要就X-T30 18-55 kit
X-T200 唔抵買,鏡又差機又輕過頭對焦普通
X-A7你去皇室堡掂一下,只需要一下,你就會打消念頭
Sony a6400師兄有咩評價
冇平靚正既zoom lens
wide lens昂貴
定焦唔錯
留名
有冇人用rx100 va???
買黎街拍值唔值? 街價依家係$5000左右
本身有部a6400,用得幾開心,不過始終唔可能日日帶出街(eg番工),所以想買部機玩下,日日出街都帶係身
我用過2年M4做隨身機
而家都被iphone取代咗
但部機有ND FILTER, 搭慢快門其實幾好用

缺點就係好似揍BB咁, 部機要好"鏡鍚"黎用, 一跌就爆鏡頭
正因如此我先賣咗機
Z50, M6 MarkII, X-T30
呢三部係咪同價位最好?
新手入坑想學 影人同風景多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞