新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
a7iii +24105g $12000+7500
唔拍片買多粒電夠你用成日
加埋應該20000有找少少

腳架要平就要取捨
要輕旅行自拍就夠
要穩長曝/timelapse
要高大要影舞台
要慢慢做功課
canon m6 mkii
3200萬像最新科技
拍片有電子防震
冇evf, 行細電

panasonic gx9
機身5軸防震, 有evf
m43 sensor高iso唔得

sony a6400
冇30分鐘限制, s-log, cine4 profile
Sony. 鏡貴又冇防震

fujifilm x-t200
鏡頭齊全, 實體掣操作
富士色, 但冇log冇cine like
電子防震淨係得15mm嗰時開到

順次序推薦
推一推
其實而家啲鏡頭仲使唔使加 uv/protector 當保護
要視乎你對攝影有何要求
拍vlog組合有好多種,setting如何?如果你上腳的話我建議你買啲冇乜防震嘅機,例如M6II Kit

如你對攝影都係有相當需求,就a6400都可以,既有evf亦有相當強嘅相片拍攝能力+raw edit,唯獨係冇防震
但6400你最好買bodyonly + 一支死馬定焦例如16mm

但如果你只係想手提拍攝vlog為主,就RX100 M7,防震最好係佢

俾我係你會買RX100 m7,好多知明YTber 都係用佢
GT0545T
overbidget wow
水3500 左右
行貨的話GT1542
我覺得穩

申:Manfotto用家
Manfrotto Befree GT XPRO碳纖腳,新出,拎上手開過覺得幾好幾實淨,又夠高,跟埋細波頭夠你影夜景長曝,可惜我已經有五set三腳,否則會係我首選..
https://www.price.com.hk/product.php?p=440884
https://www.youtube.com/watch?v=dsTzCDyGifc
200500入con你9成比人捉走一係轉384啦
筆直幾多:$10000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:小朋友
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:
摸過支中軸FING過賓洲
我仲用緊啲舊腳, 係重好多不過穩
我覺得a6100都好夠做
(肯學下執相的話, 唔肯就OUTPUT去手機用VSCO執一下)
剩返啲錢留黎買SIGMA定焦鏡

真心想JPG直出X-T30 + 18-55 kit
筆直幾多:13000左右
想要單反/無反/細機/其他:冇
鍾意咩牌子:Sony canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人像風景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:不接受
其他要求:
外國:
jared polin
Matt Granger
Tony & chelsea northrup
peter mckinnon
Theoria Apophasis
唔建議850
演唱會通常環境比較暗
850高iso唔太得
暗位對焦尚可
iso800對上noise比較嚴重
個人接受唔太到
但iso64-800就唔錯

5d4只係用過幾次
冇長用過 所以俾唔到評論
a7III + 2870 kit set
唔係掛,full frame機iso800以上都有問題?
定係你要求太高
有機會係
以前用開d5100
(pixel密度較疏)
比較之下850真係比較遜色
但係有光既環境真係perfect

係喎d850係45mp,pixel density好高
但係咁高解像度,就算有noise,縮細左應該都acceptable? 你放大100%聞相,係會覺得noisy既
crop到apsc都可以
但再crop就開始勁

但100%嘅話800對上就唔太ok
補充多一點
理論上高像素每粒noise嘅size都會細啲
所以正常full picture咁睇都冇咁覺眼
前5年開工都用750
論noise同顏色還原而家(今時今日)都冇機比佢好
D780係貼得好近都唔夠750 靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞