新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:10000以下
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:影人,影景,街拍
拍唔拍片:maybe
身邊朋友多用咩牌子:富士
接唔接受二手:no
其他要求:新手想買人手第一部相機,唔會追機追鏡,主要想色靚,唔識後製
Thank you
筆直幾多:10000以下
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:影人,影景,街拍
拍唔拍片:maybe
身邊朋友多用咩牌子:富士
接唔接受二手:no
其他要求:新手想買人第一部相機,唔會追機追鏡,主要想色靚,唔識後製
Thank you
X-T30+ 16-80
水貨的話剛好
其實都有諗過呢部,買水貨抵玩啲?同埋想問去邊間買有保證小小,四寶好似平小小,但係有reseach過話水貨當行貨賣,又開過盒,肥花就貴小小,巴打有無去開邊到買有推薦
行貨代理深藍
水貨冇香港人保養
有辣有唔辣

但我買既都係水貨

而三羊四佬而言,我覺得熱賣既產品冇乜問題嘅
我自己都係咁買
筆直幾多:10000
鍾意咩牌子:Fujifilm
唔鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:街拍
拍唔拍片:未必
身邊朋友多用咩牌子:Fujifilm Nikon Lumix
接唔接受二手:depends
其他要求:
考慮下X100V
如果堅要無反就XT3 1855 kit
咁想問下富士鏡係咪買水貨都ok?
請問如果買水貨有咩任何問題需要點做?
認真講句,會幾煩
分分鐘要寄番原廠
代理呢啲深藍唔好旨意

所以如果唔肯定你部機唔會有問題唔建議買水貨
Hi 想問下20mm 同24mm 有咩分別
光圈f2.8
價錢一樣
咩野牌子?
視角上既分別

大概係上圖咁嘅意思
tamron 想影景 不過20mm好似好啲?
有時想影20都唔夠濶
筆直幾多:$5000內
想要單反/無反/細機/其他:細機, 夠輕
鍾意咩牌子: 無特別
唔鍾意咩牌子:都無
影咩題材:人, 食物, 風景 (日+夜)
拍唔拍片:好小
身邊朋友多用咩牌子:Fuji, Canon
接唔接受二手:No
其他要求:影相防手震, 有反mon
RX100 M5A
呢部同Canon G5X M2都諗過下
或者如果無反仲會唔會有其他好D既選擇呢?
無反就係M50 + KIT
仲剩1000買埋22餅
新手黎講幾好玩嘅
筆直幾多:$3500-5000 (連鏡頭)
想要單反/無反/細機/其他: 諗緊xt100
鍾意咩牌子:fujifilm canon
唔鍾意咩牌子:—
影咩題材:人像
拍唔拍片:不拍vlog
身邊朋友多用咩牌子:canon lol
接唔接受二手:ok
其他要求:

諗緊xt100 雖然係2018年出
但我睇過佢地xt200既分別
分別不大 價錢就吸引好多$25xx
我又唔拍vlog 平時用黎影人
所以想配支平平地既大光圈鏡頭
7 artisan 35mm f1.2 $1380
咁既combination 大概$38xx
大家覺得點

或者有咩其他combination介紹

歡迎各位同好幫忙回答問題
[香港人平安] Fujifilm 討論區 (58) X100V & XT-4降臨
https://lih.kg/atqFOyV
M50 kit + 22 餅

X-T100 頗差, 手感差操作差, 不推介
7工匠支35 有FALSE FOCUSING, 5.6前都係垃圾畫質
另外你都可考慮下M6 MKII KIT
俾多少少, 但M6II機能而言夠用好多年
話說用緊 fujifilm XT3
想買支人像鏡大光圈
糾結緊應該買原廠 35mm f1.4 好
定轉接環+ 窮人三寶canon EF 50mm f1.8
前者貴 人地話對焦好慢 但同牌子
後者平好多 同埋家父用Canon

求各位大師指點或者比下建議
(錢係concern)
可以諗埋原廠50f2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞