新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
兩部機幾大分別
m6有反芒,像素高啲,鏡普遍平啲
X-T3有得玩菲林色,設計上較鼓勵人拎機出去攝影,有ovf
筆直幾多:3k-4k
想要單反/無反/細機/其他:鏡
鍾意咩牌子:sony
影咩題材:vlog
拍唔拍片:yes
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:yes
其他要求:大光團 用緊a73
想問師兄點睇部機拍到幾長時間既片?
筆直幾多:10k鬆d
想要單反/無反/細機/其他:單or無
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景, 旅行, 人, 食物
拍唔拍片:拍吓旅行片咁
身邊朋友多用咩牌子:無特別統計
接唔接受二手:機prefer new, lens 二手ok
其他要求:
麻煩晒巴打
Tamron 24mm F/2.8 Di III OSD M1:2
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=27316

再wide啲暫時搵唔到
X-T30 kit 18-55
筆直幾多: 5千左右
想要單反/無反/細機/其他:/
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:主要人像同髮型工作
拍唔拍片: 比較小
身邊朋友多用咩牌子: canon sony
接唔接受二手:最好唔好
其他要求: 完全新手
5-6k
師兄請問可唔可以解答filter問題
如果用sigma 14mm 1.8鏡
裝前置Nisi 150mm支架
請問係用返100mmx150mm嘅Filter
定用150mmx150mm filter
xt3+1680夠用
除非話自拍/vlog多就上xt4
如果女朋友比重高就諗下1855kit +35 f1.4
Canon M6II kit
or
Canon G7X mark III
視乎輕巧需求
Tamron 20mm 同埋Samyang 嘅18mm F2.8又點睇
我怕拍片嘅會變形得好勁
其實最想試到實物
Tamron 20mm本身變形過勁
邊位濛得很
真係平平地買wide咁
Samyang我冇乜認識sorry 🤔
明白
Thanks 應該買前者
追post話canon岩新手玩
APSC機黎講只有CANON 同富士 係以JPG用戶為優先
但富士冇咁新手, 太多轉盤, 大多情況下用唔著
其他太依賴SENSOR後製
唔好意思 我想自己做下功課 學下最基本的攝影概念/詞彙 先至買機 請問有無邊本書/邊個網站適合我呢啲新手?
認真講句: Youtube is your teacher
兩文三語好, 喺YT咩都學到
有冇邊個YouTuber推薦?
就咁general search 吓啲攝影基礎
之前有個問有咩黃YouTuber嘅po
可以參考下, 入面提到:
alex ng伍sir
蛋糕星球
映畫製作社SP
膠攝
肥佬Brian
Dcfever
攝時間
Lok Cheung Hk
情sir
阿零
暴力
六尺龍友
Muse Chan

等等都可以碌下啱唔啱

https://www.fotobeginner.com/
或者呢個網站都係講啲好基本嘅野
5D4 仲建唔建議買全新?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞