新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:15000內 連鏡
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:富士,sony
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:人像 風景 寵物 旅行拍vlog
拍唔拍片:無咩要求
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:唔接受
其他要求:新手買機 盡量有防手振 本身手振幾嚴重 淨鏡頭防振夠?
暫時想一鏡走天涯,機想一步到位 之後再向鏡頭深入
有留意x-t3 但 見到x-t4就出 有啲猶疑
或者有無 其他牌子推介?
唔該曬
筆直幾多:8000-12000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:nikon fuji
唔鍾意咩牌子:canon
影咩題材:山 水 女朋水 間中會同fd周街影
拍唔拍片:optional 有更好
身邊朋友多用咩牌子:重要咩?
接唔接受二手:no
其他要求:諗緊xt3 配1680 有冇其他suggestion?
筆直幾多:7-8000
想要單反/無反/細機/其他:單反無反都得
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人 景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:都有
其他要求:新手啱用
Sony A7Iii + 行龍仔28-75 會有少少爆budget
完全budget內就A7III Kit
用唔到
Canon M6 mark 2, 18-150 kit
師兄 想問有冇平小小既選擇 麻煩晒
同一型號最basic既kit set
5000幾
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:街拍,風景
拍唔拍片:想拍4k, b roll
身邊朋友多用咩牌子:sony, fujifilm
接唔接受二手:不了
其他要求:冇

唔該晒
430ex?

快門較慢啲試下
我較推細機

輕便相機:
RX100 M7 (行貨會爆少少BUDGET)

無反:
X-T30 kit 就梗局咁滯, 但X-T30有30分鐘時限限制
a6400 KIT就冇
但你要加埋一支Gimble先拍得唔震
呢度爆BUDGET
自己考量一下
筆直幾多:$3500左右
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:冇所謂
影咩題材:景 夜空 日落 人
拍唔拍片:唔會
身邊朋友多用咩牌子:canon
其他要求:冇

歡迎各位同好幫忙回答問題
想拍真正既4k 60fps HDR ,筆直 15k ,邊部最好唔該巴打
Fujifilm X-T3 For sure(?)
由五月開始,再等4個月後買X-T4 18-55 kit
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:單or無
鍾意咩牌子:canon /fujifilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景,旅行,星空
拍唔拍片:不拍
身邊朋友多用咩牌子:fujifilm
接唔接受二手:機不會,鏡可以
其他要求:

之前一路用開canon 600D,有支18105 f3.5-5.6鏡 同50f1.8鏡,用左7年,同有部sonya6000 kit鏡但唔太鐘意sony色水 。。最後放底無用

想換過部機長用,旅行影下相,請大家比下意見thanks
a73 kit
去旅行就細部d
m6 mk2
用個adopter 用翻50 1.8
再買枝efm11-22
盡可能Keep番啲EF-S鏡的話就90D Body
呢個組合,會建議埋你出清600D+18-105,買返一支二手15-85,當然你部機留為紀念繼續用番相同嘅鏡都冇問題
https://www.price.com.hk/product.php?p=423613

如果想輕便的話,Canon M6 Mark 2+18-150 Kit + 1122/22餅算係好好嘅選擇,18-150 質素叫可接受,但優點係方便,28-225mm係幾好用

另外,富士你可考慮X-T3 18-55 Kit
https://www.price.com.hk/product.php?p=354182
多謝各位意見

我一度都有睇xt系列,都有啲想轉
如果xt-3同m6 mark 2 影相功能上有咩唔同?
之前用600d覺得對焦都有點麻麻

Thanks !
唔使擔心, XT-3, M6ii既對焦都比600D好得多

而兩部其實好唔同,XT-3係旗艦APSC,M6係...我都唔知咩定位
XT-3有EVF,而且多好多實體dial同掣 (Fuji特色)
拍片功能強啲, 各種菲林模疑

M6機能都唔弱,新既32MP sensor,4K無crop,Dual-pixel AF, 要另購EVF, Canon系統, Canon色, 易用, 細部過X-T3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞