新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
22餅人手一支應該要配
90D偏向專業用途
R你仲要買鏡喎
Nikon 的話Z50雙KIT幾好
因為本身都有幾支canon鏡係到 所以如果R就用住舊鏡同買支rf35 1.8玩住先(睇過都係13000左右可接受)如果遲啲出R5會唔會再平啲?
Z50有諗過 用過朋友既nikon機 但都係鍾意canon啲色多啲 唔該巴打
電子嘢就一定愈出愈平
以萬元機黎講R太多缺點好難推你買
但你本身有乜鏡先,唔係有鏡就= 值得用
Ef17-40 f4l ,70-200 F2.8L is ,24-105 f4 is ii ,
50 f1.8,sigma 18-35 f1.8
好呀 咁如唔揀R 仲有咩推介?
你最適合買部二手5D4🤔
色靚過R一截

R+Adaptor都可以,但R既性能唔值個價
如出R, 慢慢出清啲唔用嘅鏡例如1740 24105 換番支RF24105
筆直幾多:$10000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Sony
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:蛋糕、食物、烘焙野
拍唔拍片:可以唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:
其他要求:

筆直幾多:around $2000
想要買粒鏡頭
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:街拍/風景
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:無問題
其他要求:平時主要出去街拍多,平時係用緊隻canon Ef 50mm f1.8 ii 出去街拍,但係影落覺得唔夠wide,平時街拍都應付到,但係到想影啲建築/風景嘅時侯就唔夠用,所以想買支wise lens,唔知大家有咩推薦
筆直幾多:6K
想要單反/無反/細機/其他:無反/細
鍾意咩牌子:Fujifilm
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:人,景
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:最好新
其他要求:反mon

自己做左少少功課
好似x-t200最啱
大家點睇
好呀 唔該巴打
Sony a6400 + 18-135 kit好夠用
1700應該收到支28 1.8 usm玩下
或ef 24 2.8 is
即日買左 效果真係唔錯
師兄好介紹
運動相機用泛焦唔會好得過pocket
你又唔係買黎做運動
弱弱一提....
其實影樓盤gopro好少少...因為wide angle影 睇落大啲,你見樓盤網所有影indoor既野都係用wide angle

不過osmo pocket都有wide angle adapter既,既然佢買左
筆直幾多:10k
想要單反/無反/細機/其他:RF/細機,計埋鏡
鍾意咩牌子:Fujifilm/leica
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:街拍,snapshot
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:可以
其他要求:都會影黑白,菲林都冇所謂,手動時要機械對焦,有對焦尺
都一定要買
樓盤屬室內, 用電子防震機好易NOISE到爆
終於有一個人嘅要求可以俾我推介X100V啦
此機完全乎合你嘅要求
又好似幾正,我係有少少擔心等效好似唔係35mm, 怕要行太近
加3000 上x pro3 好唔好
X-pro3係主要俾職業紀實攝影師用為主
利申: X-Pro3用戶
唔該師兄,有冇有對焦尺鏡for 街拍介紹下
要用到呢樣你倒不如真係X-PRO, 但我會推X-PRO2+35 1.4
X-PRO3 操作唔係人人咁入得口, 你去CAM2試下就明
Thx師兄
Thanks 師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞