新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
喺連登講買深藍撐警行貨會俾人屌

https://www.price.com.hk/product.php?p=247954
巴打唔好意思 想問啲問題

新手想開始學影相 影下女 旅行相 風景 有機會就影埋星

而家1516 緊a7iii + Tamron 2875 /
X-T30 1855 kit set

我知呢兩部定位同價錢都好唔同但我考慮既層面係

會唔會一步到位上ff會好啲?但係我又怕a7iv嚟緊會出 出咗之後我都係會買a7iii 但一定平一節

xt30/xt3既話 又怕嚟緊xt4賣街跌好多又揼春 又唔想買行貨但又怕水貨有問題唔知點算

Budget方面而家心理關口都接受到1萬蚊body, 3,4000 1支鏡

唔該曬
a7iv 至少18000 ,到時又會爆budget
a7III本身已經冇乜缺點
器材只建議買盡budget,故此推a7III+ 2875
唔該曬 但而家買既話會唔會係bad timing? I.e. 過2,3個月買會平2,3000咁 唔好意思有啲小家
數碼嘢永遠只有跌價冇加價既in long run
但a7III黎講而家靚價架啦
唔該曬巴打 咁我go for A7iii啦 唔該
想請問
預算2000內
我想拍Vlog內容想介紹樓盤的

唔知如果買GOPRO合不合適
osmo pocket
筆直幾多:$3500
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無所謂~
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:下年去北海道雪祭想影靚風景相 同埋平時要黎追下星
拍唔拍片:yes
身邊朋友多用咩牌子:無留意
接唔接受二手:no
其他要求:no

想買部平平地影下
呢部要4千蚊out左少少bud
有無3千5內
1手A73加2手龍仔2875/2手24105
筆直幾多:$6000
想要單反/無反/細機/其他:換鏡頭相機
鍾意咩牌子:無所謂~
影咩題材:影下風景星空咁
拍唔拍片:yes
身邊朋友多用咩牌子:無留意
接唔接受二手:no
其他要求:要sony a6400定 Fujiflim t-30好
Sony 機主要功能都係拍片
影相唔係好在行

但X-T30 拍片影相都咁掂
筆直幾多:5000$around
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
影咩題材:For旅行用 影下景同人
拍唔拍片:主要拍片 少影相
身邊朋友多用咩牌子:Fuji nikon
接唔接受二手:唔接受
其他要求:想要有防震效果 for拍shot 運鏡 broll 之類

唔該晒巴打
筆直幾多:$10k 內
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Canon
影咩題材:影人同風景
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:都可以
其他要求:睇中左Canon M6 Mark II 但唔知配咩鏡 同埋洗唔洗要埋觀景器 新手唔太識
無反+ 防震既機又唔要二手,係冇乜可能平過7000蚊
弱弱地用鏡身防震就可以考慮Canon M50 kit或者M6 mark 2 kit
標準答案係M6II + kit +22餅
嫌煩可以M6II + 18150,我個人好鐘意呢個組合

但,若然去到五位數字budget,Canon EOS RP + 35mm kit係我個人覺得嘅最佳選擇
唔該晒

其實我係m50 同em5 mark iii做緊掙扎
你對 em5 mark iii點睇
筆直幾多:10000樓下
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/Nikon
影咩題材:人/景/星空
拍唔拍片:會 唔係主要
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:ok
其他要求:諗緊R定90d好 比較過兩部機 感覺上差唔多 淨係連拍同拍片有唔同 其他好似差唔多諗左好耐 唔知揀邊部好求意見唔該晒
OM搵消費者笨, 我個人好討厭
想當年我成套43俾佢一部PEN出賣咗
永不錄用
感謝巴打 但想知一般會唔會配埋EVF 另外18150 係咪夠玩 唔洗再加22 餅?
一般唔配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞