新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔該哂巴打
我岩岩再搵o左陣 我應該係要傻瓜機先岩
即係叫全自動相機? 可以推介依啲款嗎唔該哂
其實可換鏡相機,你都可以當傻瓜機咁用,尤其係Canon
呢個價錢好似得EOS M100 / M200
到你想學下既時候,又可以換鏡

真係想要伸縮鏡傻瓜機既話 (通常細sensor)
Canon G7 X Mark II (膚色靚d), Panasonic Lumix DMC-LX10, Fujifilm XF10 (APSC, 無得zoom)
二手6D/a7ii+adapter
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:影景,想影星(time-lapse)
拍唔拍片:冇特別要求
身邊朋友多用咩牌子:/
接唔接受二手:唔太想
其他要求:人生第一部相機,想拎嚟記錄吓身邊事物風景,另外自己行山露營影吓山水星星咁,好似要支wide啲嘅鏡?

感謝各位巴絲指教!
唔急用
sony apsc依家買定再等下一代好
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他:無反應該好啲?
影咩題材:景 人
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:最好唔好
其他要求:最好易操作 始終新手
感謝大家
富士X-T30 + 18-55 kit
Canon M6II kit
thx師兄好勁 完全中曬
依家買好
6100 6400 6600 三機都係新機
全自動相機有類似G7X Mark 3 呢啲1吋機,之所以佢全自動係因為連閃燈都自動埋,基本上係一個no brainer = 就係傻瓜機,直接用auto就可以影到可交貨嘅相,我意指可交貨嘅相係直接出JPG都唔會差得去邊嗰種,而家而言,只得Canon係較為唔駛攝影知識而又做得到(手機就Apple)

但而家好多入門無反例如M200 M50 M6II 自動都已經有齊傻瓜機嘅功能架啦,缺點係可換鏡會令你心思思成日想買多支

有啲牌子全自動做得唔係好好,例如Sony啲JPG就唔係好標青,Fuji操控較覆雜,Nikon冇好嘅細機,故此先推你用Canon
筆直幾多:6000內
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:冇要求
唔鍾意咩牌子:sony
影咩題材:人像 風景
拍唔拍片:極少/不會
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:不接受
其他要求:由於係零攝影經驗,所以最好自動,auto tune 好曬 ,重量冇所謂,襟用/耐用,因為可以的話都用番個3 5 7 年,部機外形靚靚仔仔

題外話
https://www.imagejoy.com/article/634
睇完篇文
係咪無反》單反?
篇文喺度玩膠
新一代單反基本上已經係無反混合體
例如D780 1DXM3 個Live mode 打開時已經係一部無反,無反做到嘅單反都做得到,但單反mode時做到嘅(低感光元件發熱量,低color noise,低用電量,準確追焦等),無反就做唔到(追焦黎講Sony係追得好但成功率只得84%左右,D850係98%,1DXM3 99.2%)。
咁要單反好了
Canon EOS 200D
Or EOS 200D mark II
要睇你影啲乜
如果你只係做下casual photography無反係好啲
但如果你要前後所有相consistant 而且你係要開工交貨,單反會好好多
我諗都係後者 單反 ,同埋你話無反做到嘅單反都做得到,咁我當然揀單反啦
唔記得答你買乜機好
Canon M6II kit或者Canon M50 kit
JPG就夠用
單反係新一代單反嘅意思
你呢個budget買唔到呢種單反
所以偏向Canon無反會好啲,始終只係閒影
感謝巴打
師兄想問連唔連鏡買好
同埋如果sony機有冇類似
唔該你同上面位巴打
咁我集中睇canon機先
新手買機
筆直幾多:2000以下
想要單反/無反/細機/其他:冇所謂
影咩題材:主要影食物,間中影旅行相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:手機
接唔接受二手:唔接受
其他要求:冇
愚昧一問
Fuji xt20 18-55kit
仲可以係邊到買到行貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞