新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
筆直幾多:10000樓下
想要單反/無反/細機/其他:無特別
鍾意咩牌子:Fujifilm
唔鍾意咩牌子:無特別
影咩題材:日系
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:唔知
接唔接受二手:yesyesyes!!!!
其他要求:
景深效果好
窮撚好想接受二手平多啲
A7iii的確係好好多
但係鏡頭無機身咁快phase out
買RP玩兩三年換個body支鏡都唔會好過時
買A7iii兩三年後機鏡你都會想換就仲好飲無invest過咁
筆直幾多:7000-8000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無特別
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:主要人,日系,間中影下景
拍唔拍片:無
身邊朋友多用咩牌子:Nikon
接唔接受二手:都OK
其他要求:無
X-T3 18-55二手
我諗7-8000 左右有
咁覆雜要日系
X-T30 + 18-55 kit
Ching 驚新手嘥咗部機有冇啲再平啲新手入門版
二手XT20 1855 kit
二手不如買全新水貨
全新水貨約5000
二手平1000
所以佢自己考量
其實兩者分別只係係咪頭啖湯
自己決定
筆直幾多:10k鬆d
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fuji / Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景旅行相多(想試下玩縮時攝影),有時影下figure
拍唔拍片:少(現階段想學time lapse)
身邊朋友多用咩牌子:無特別統計
接唔接受二手:no
其他要求:1) 對執相無咩知識,多數影完過落電話調下顏色(不過買左機後會學下執相)
2) 想過落電腦張相都高清,而家用緊olympus E-M10 mark II,過落電腦後唔係好清

Thanks
難聽講句,影Figure 注重嘅係點樣打光,而唔係用乜器材影,打光打得靚iphone都可以影得好靚
風景黎講呢個budget比較哎吔,同埋風景有分ultrawide 同tele風景
如果計你係用一機兩鏡影風景的話,會較推X-T30 + 18-55 Kit set + 10-24 / 55-200 其中一支鏡,視乎需要
Sony 機ultrawide鏡貴而且冇timelapse,較不推

想買枝腳架,主要旅行郊游用
負重4kg,要夠輕
點揀好
如果唔日系呢
只係color profile 問題
都係同一部機
個人唔鐘意ball head 同反摺式
有冇邊款推介
筆直幾多:3000
想要單反/無反/細機/其他:sigma 30 f1.4 vs Efm 32 f1.4
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人同景
拍唔拍片:間唔中
身邊朋友多用咩牌子:no
接唔接受二手:ok
其他要求:見到sigma 30 f1.4平好多 想知道兩支分別大唔大
唔好意思冇乜研究
我都只係用開好舊嘅鐵腳+GEAR HEAD
但1510嗰支加個GEAR HEAD應該會幾好
兩支鏡價錢差唔多就較推原廠
兩支鏡差一千蚊
水價同二手價?

咁買友30 玩下先啦
呢到比唔比放二手機?
呢度係發問區
第一次想買部相機同屋企人影低啲相 做個記錄咁 唔該COVID巴

筆直幾多:2000-3000
想要單反/無反/細機/其他:無反 其他容易操作既都可以
鍾意咩牌子:no
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:人同景
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:no
接唔接受二手:no
其他要求:no
無反呢個價得Canon M50 kit抵買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞