新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
https://youtu.be/TGHViG5Ecno
岩岩膠攝試左依兩枝

結論
唔急用一定70180 等跌下價先
唔介意副廠 可以考慮龍仔g2 有2.8對焦又算快
二手都平
筆直幾多:5000內
想要單反/無反/細機/其他:最好FF機
鍾意咩牌子:Sony/Canon (已有幾支ef鏡)
唔鍾意咩牌子:Nikon好似就執粒咁
影咩題材:風景 夜景 可能會影星
拍唔拍片:唔拍片 唔追焦
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:冇問題
其他要求:買左腳架之後覺得隻手可以拎多部機 唔使成日換鏡
終於有人比教呢兩支鏡,70180真係好毒
等下唔係問題,睇下到年尾跌幾多先
唔該曬各位巴打
筆直幾多:10000樓下
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/fujifilm
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:旅行 人像打卡 微vlog
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:唔接受
其他要求:有冇反mon都接受
兩選擇
Canon M6 mkII + 11-22 + 18-150 kit
Canon EOS RP + 24-105 F4-7.1 Kit
Canon EOS RP 拍野好似唔太掂?

我睇左好多review 都話呢部伏
RP拍片唔差,可接受,新firmware 改善晒對焦問題
但FF 你要預一定有rolling shutter問題

兩機都冇IBIS防震 所以拍時要識自己技術搭夠

RP如果論畫質佢唔伏,都係6DII級數
伏在機身反應唔夠快,你可以去iSquare個毒氣室試完再決定

如果你拍片為主打我係較推m6II
搭單問下
筆直幾多:最多10k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Canon M6 ii vs Fujifilm XT30/xt200 點揀。XT-3應該買完body唔夠錢買鏡
唔鍾意咩牌子:Sony 想直出/微調就算
影咩題材:掃街 人像 , 間中去旅行影風景
拍唔拍片:甚少
身邊朋友多用咩牌子: /
接唔接受二手:唔接受
其他要求:/
直出一定係富士咁滯
X-T30 + 1855
M6II都係一部預你執相嘅相機
如果想配個定焦,新手推薦邊個焦段多啲:23mm / 35mm
23 1.4 影全身
35 /2 街拍
35 1.4 影半身
thx巴打
想問下有無資料話sony會出新apsc?
想等個sensor換新一粒再買
剛先祟完新line up我估有耐唔會有新機
出支canon ef2470 2.8二代
有興趣留tg傾
咁多位巴打您地好
有個亂入問題想請教下
事關我搵左好耐都搵唔到答案

想請教下 Artisan&Artist嘅相機帶
301N 同310N有乜分別?
有無巴打用緊可以解答下
筆直幾多:5000左右
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon, fuji
唔鍾意咩牌子:冇乜
影咩題材:人像,風景
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:no
其他要求:新手for行山影下相,打下卡咁,冇乜研究,有冇啲平靚正相機連鏡頭既適合玩下,求推介
暫時揀M6 Mark2 個spec我幾滿意
但冇view finder 怪怪地
Fuji X-T20 18-55 kit
Canon M6 mark II KIT
help pish
師兄 如果短時間內都唔買鏡住
呢兩個組合邊個好啲 畫質好啲
影景/人多 爭大約一千蚊
得罪講句,Sony嗰支垃圾Kit鏡狗也不屌
而24-105L冇乜問題,問題係RP本身係一部唔算太追到時代嘅機
如果你真係錢問題,我會較推RP
筆直幾多:1000-2000
想要單反/無反/細機/其他:單反菲林
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:街、人
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友玩菲林
接唔接受二手:
其他要求:有用開xt20,想平平地買部菲林玩下
QL17 GIII
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞