新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我本身都諗緊同你一樣既問題 最後直上A7R3開心使用中
crop frame適合拍片(少啲jelly)
FF適合影相(大底吸光好)

6400 明顯缺點就係冇防震
筆直幾多:5-6k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:/
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:風景,人
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:no
其他要求:主要想買部相機學下影相,呢部係第一部機
支長鏡就係諗緊要tamorn 70-180 2.8定Sony 70-200 f4 好
70-180高評價, 買得過
係標價9500有啲擒
筆直幾多:5000到
鍾意咩牌子:Sony / Canon/ Fuji
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:影景,人,日與夜
拍唔拍片:不
接唔接受二手:接受
新手入手,諗緊Canon M50/ Sony a6500 二手/ Fuji xt30
6500二手遠比M50好
我發覺近來6500價真係過低得好緊要
筆直幾多:6000
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:Leica
影咩題材:生物
拍唔拍片:會拍
身邊朋友多用咩牌子:無朋友玩攝影
接唔接受二手 可免則免
唔急等龍仔個枝多半年,龍仔多數跳樓式跌價
6500同6400分別大嗎?如果budget 所限,6400去得過?
新手的話較推Canon M6 mark ii kit
6500有機身防震
6400 冇但對焦再快少少

6500 電量較好
6400 較輕,有反芒
明白,不過有防震會安心D. 由其晚上影相既話
我都見M50或者M6 mark ii支 15-45 kit鏡有3.5級防震, 呢個其實係未影相都包埋架?
包埋架
但唔好太高期望,幫唔得好多
用緊 D7100 + 龍仔 A005
最近覺得支鏡拉到 200+ 就好散,對唔準焦咁
同埋好似有少少發毛

想買過支長鏡,想 sharp 啲,最好大光圈
係咪應該二手小黑六最抵
冇話抵唔抵,一分錢一分貨
因為我見到olympus E-M10 Mark III 就機身有五軸防震, 其實係未勁好多?
掙扎位係而家唔係成日用相機 但係一用又覺得唔係好掂
睇黎要搵番個初心
OIS幫好少,都不及大光圈好
大光圈+推ISO ->加快個快門 係唯一解決手震/蒙既方法
夜晚/暗室內 影相,如果鏡光圈唔大,鎖死1/60-1/100, 你得出來效果會好好多
太暗就後制推,係會有noise,但好過又蒙又有noise
24mp既原相output instagram, 有noise都唔會太明顯
執相執唔執到呀? 學下lightroom
根據我用窮人gear咁耐既經驗
推sharpness, texture, clarity, dehaze,無咩救唔到
我用 ps 推 好似唔覺有 texture
之後試試
Lightroom對執相既處理先進啲
可以用Lightroom mobile玩下,唔使錢
要過啲相落iPhone iPad麻煩呢
我試試, Thanks
想問下如果低光既話洗唔洗手動較埋ISO?
定係我較到快門1/60s - 1/100s, ISO auto都得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞