新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
新手買鏡
筆直幾多:1500左右
想要單反/無反/細機/其他:已有CANON 80D
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景/人像
拍唔拍片:唔拍片
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:接受二手
其他要求:
如果我影相平時易手震既話,m50 同 m6 mark ii係未都無機身防手震好易會蒙?
我宜家用緊部fuji XF10就係好易手震影到蒙左。。
感謝巴打們回覆, 我見RX100 M4 仲細部 仲要有反MON 好正
但係我真係好鍾意個D LUX 既JPEG顏色, 其實有無方法到時影完整返D LUX既JPEG顏色落D相? 唔好意思 好新手
識執就點執都得, 但唔識執就難出到
手震係關乎攝影技術
試下1/250, 光圈最大, ISO AUTO 至3200
你啲相會少啲手震
定焦人就EF 35 1.8
變焦人就15-85
https://www.dcfever.com/trading/view.php?id=8110968
A72 買2手算啦
岩岩1200蚊買左部2手600D 18-55mm
抵到爛
筆直幾多:1000左右
想要單反/無反/細機/其他:菲林傻瓜細機
鍾意咩牌子:冇
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:主要影女朋友/人,少影景
拍唔拍片:/
身邊朋友多用咩牌子:毒撚無人陪我玩
接唔接受二手:二手
其他要求:想輕身細部啲同女朋友share玩

有諗過Olympus mju I/mju ii ,但係都好貴..
如果mju 變焦定焦成像分別大唔大?
其他牌子唔太熟
新手買鏡
筆直幾多:2000以下
想要單反/無反/細機/其他:用緊canon m50,而家得一支kit1545
鍾意咩牌子:canon,副廠都可以
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:風景人像
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:冇朋友
接唔接受二手:no
其他要求:想學攝影
筆直幾多:7000-9000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Fujifilm/Sony
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人像/風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon/sony
接唔接受二手:ok
其他要求:冇
不過新手仲未摸得熟部機
標準答案 X-T30 + 18-55 KIT
既然你都用緊M50 咁你已經夠用啦
一係加支22餅囉
有無啲傻瓜AF個啲?
新手第一部機
諗緊買sony A7III 定A6400好

我知兩部定位係幾唔同 6400係朋友推薦既
但我諗相機一用就用幾年
如果唔係玩一陣就唔玩 好似買貴少少仲好咁
如果偶爾會拍片 主要旅行影下人
邊部會推薦多啲
新手諗住由600D 轉做EOS RP
24-105 f/4應該跟機買
但諗左好耐 洗唔洗買埋rf35 1.8
我好少追求大光圈
我主要影人+景/純景
35焦距已經係kit鏡個range入面
同埋我驚個畫質冇支L鏡咁好
師兄點睇
筆直幾多:20000內
想要單反/無反/細機/其他:FF機
鍾意咩牌子:Sony (用緊RX10m3)
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:Event/演唱會+日常生活
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:有得揀最好唔好
其他要求:
用咗RX10m3幾年想試下上FF,做咗少少功課body應該會揀A7iii(或者有其他更好選擇?),但鏡仲心大心細未揀到。求指教。
1000樓下冇一部好
老實講呢部機對焦容易,諗下啦
兩部都適合長用至少5年
budget話事
旅行我較推a7III
35 .8 係好鏡,35 焦段亦夠多才多藝
舞唔掂到時放囉
A7III + Tamorn 28-70, 70-180 2.8 兩支鏡
多謝巴打先
咁或者調轉問
其實6400有咩明顯缺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞