新手買機買鏡發問區(10)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
以下係前人留低既格式

筆直幾多:
想要單反/無反/細機/其他:
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:
其他要求:

歡迎各位同好幫忙回答問題
筆直幾多:萬五左右連鏡
想要單反/無反/細機/其他:最好無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:都無
影咩題材:人 車 夜景 間中影下玩具
拍唔拍片:拍 想要4K 比較多拍夜晚同車
身邊朋友多用咩牌子:乜都有
接唔接受二手:都可以
其他要求:希望低光既表現比較好 因為經常夜晚先影野/拍片 其實唔太想Sony 但呢個價位拍片佢又好似真係無得輸 各位巴打有咩意見
sony a7iii啦
要無反要拍片要高iso

有冇話點解唔想sony?
瀨共 如果真係出其實出Rii定iii好
iii
拍片個noise冇得呃
而且個wb以至人像膚色都好過2代
夜晚街燈多wb唔準會含

明白 同埋去到iii個陣sony灰好似無咁濃 係我錯覺定真係
有無其他巴打可以比下意見 唔一定Sony
lm
會唔會考慮下二手2470g
我見到係4k-6k
支鏡本身我覺得唔算大支

光圈大啲,ovf望嘢都會光啲

70mm影人其實夠用 但行山影景唔太夠
有時我攞支90mm上山都要開crop mode先夠

sharpness :
g2 = n2470g > n24120

vr :
g2 (5級)>24120 (4級)>2470g (0級冇防震)

weight
24120 < g2 < 2470g
g2大概等於部750咁重
其實都唔會太過頭重尾輕

輕推
筆直幾多:5000左右
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:Canon/Nikon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景&人像
拍唔拍片:非主要考量
身邊朋友多用咩牌子:冇。。。
接唔接受二手:可以,想學影相又冇部機試下
其他要求:全新手,同埋真心要夠輕,人比較瘦弱,煩請各位大佬幫小女子揀揀機
Canon M50 kit / M200 kit都可以
新手較適合用Canon機原因係全體易用,鏡頭價格相宜
見到冇咩人講M200,師兄你點睇?
之前有人捧M50做入門機NO.1,但之後好似都有D反彈,唔知你又有咩見解呢?
thx a lot
筆直幾多:3000-5000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:canon/富士/Sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:風景多
拍唔拍片:不
身邊朋友多用咩牌子:Sony canon
接唔接受二手:可以
其他要求:要有電子觀景器
M200係M50港女簡化版
再偷輕啲方便女仔用
M50的確係入門no1, 主因係Canon鏡頭群夠平
Fuji X-T20 kit
富士比另外兩牌子靚,適合出風景相
btw你可以去isquare 間Canon陳列室試下先

問多樣 邊支鏡啱小弟多啲
筆直幾多:5000+ - (其他筆直都可以照介紹 Sony 鏡個variance 好大)
想要單反/無反/細機/其他:鏡
鍾意咩牌子:-
唔鍾意咩牌子:-
影咩題材:人像
拍唔拍片:拍片
身邊朋友多用咩牌子:-
接唔接受二手:接受
其他要求:-

啱啱買左Sony a7iii + tamron 2875 F2.8 (見人話呢支萬用)

主要用黎拍片 片既內容當係組裝模型 (類近啦)
我見F2.8果支 光圈都ok 拎黎影人都唔錯

想補多支wide angle 手持拍vlog用

係咪應該買pancake 平靚正?
M50好多豐澤都有Display 今日去撚完
18-55kit勁正

btw水貨有風險,但呢個價錢勁抵玩
富士代理深藍撐警,真心兩難
手持拍vlog可考慮俾多少少出20 1.8G
全budget就Tamron 17-28
睇左一睇都覺m50同m200都幾似,真係要上手先會分到呱。。。
另外見到有人提Fuji xt-20,係咪d鏡會貴好多?
M200 冇hotshoe / EVF呢啲nerd 先會用到嘅嘢
適合港女

富士鏡係合理價,你俾3000蚊佢俾返3000蚊嘢你,富士係賣良心嘅
budget 所限可以買佢地啲機,不過我會覺得 Canon對新手黎講會更易用
如果m50和m200, 揀m50好D。手感和操作m50好D
筆直幾多:2~3000
想要單反/無反/細機/其他:鏡
鍾意咩牌子:富士
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:街拍
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:富士
接唔接受二手:yes
其他要求:
35 F2
唔好買23嗰支
23嗰支有咩問題
影近野嗰陣時會好濛
搵日借朋友支鏡嚟試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞