(架空)得到無用超能力的廢物公主

1001 回覆
91 Like 16 Dislike
昭陽慘慘
自推+ 1

今晚更
冇咁點
文呢
樓主你咩時區?
文呢?
樓主m痛起唔到身
又一日
走數
臭桃屙屎未
好好睇!一邊扮工一邊追,一日追到live
支持樓主
慘 痛到有靈感未
可是,心思慎密的她突然靈機一觸,心想:既然分辨不了情報真偽,倒不如好好的利用昭陽的單純......

想著想著,沈詩燦爛一笑,對周公子說:「承蒙陛下信任和款待,即便商討軍機大事,亦不用沈詩避席。只是,沈詩雖然地位低微,卻尚懂得知恩圖報的道理,斷不會恩將仇報,以後陛下議事的時候,沈詩亦會避嫌。」

周公子轉頭看她,露出一個佩服的表情。想不到,在判斷真假情報的兩難間,她還可以開出第三條路來。

這個人,究竟想幹什麼?周公子饒有趣味地想著。

「沈詩的命,既然是昭陽姑娘所救,沈詩即便不能報恩,亦想陪伴、侍奉恩人左右,望陛下恩准。」沈詩說完便跪了下來。

周公子看著沈詩,若有所思地想著:她的目標是昭陽?

沈詩見周公子沒有回覆,便跪下瞌頭道:「請陛下恩准。」

周公子扶了沈詩起來,柔聲地問:「你過去和昭陽也相處了一些時日,你覺得昭陽有何過人之處?」

過人之處?沈詩暗忖:一個被幾個大漢連番蹂躪、蠢頓如豬的人又有何過人之處?

沈詩苦思片刻,然後開口說:「回陛下,沈詩和昭陽姑娘相處時日淺,恕未能真實認識昭陽姑娘的為人。不過,雖然相處時日不多,昭陽姑娘卻不計前嫌,保沈詩一命,足見她是善良的人。」

周公子點點頭,又問:「依你之見,本王為何會留她於宮內?」

沈詩搖搖頭,說:「沈詩不敢揣摩陛下聖意。」

周公子想了想,說:「罷了。你都累了,先回去休息。至於昭陽,就依你所求,讓你們好好相處。不過,昭陽是戴罪之身,所以本王希望你代本王好好監察她,閒時向本王匯報她的情況。還有,本王恢復你侍女的身份,你就按情況給昭陽分配點工作吧!」

沈詩跪了下來謝恩,然後想:連上天都在幫我,等我好好的利用這次機會取得這陛下的信任......

另一邊廂,昭陽離反噬日子不遠,經常受頭痛之苦。沈詩特意找昭陽。

昭陽一見沈詩,便向她行禮。

沈詩笑著說:「昭陽的消息還真靈通,陛下才剛剛說了的,昭陽這麼快便知道了。」

昭陽點點頭,說:「剛才一位公公來過,是他奉命告訴昭陽的。」

沈詩親切地握住昭陽的手,說:「沈詩的命都是你救的,昭陽與我之間,無須拘禮。」

這時,昭陽正強忍頭痛之苦,臉上露出痛苦的表情。

「昭陽,怎麼了?」沈詩關切地問。

「實不相瞞,昭陽時日不多了,現在受頭痛之苦......」

沈詩聞言,便給昭陽按摩。出奇地,她的按摩令昭陽很放鬆......

「好點了嗎?」

「好很多了......」

沈詩微微笑,給昭陽繼續按著。

「沈詩只恨和昭陽相逢恨晚。陛下是名主,昭陽又真心待我,怪就只怪沈詩無緣給陛下效力......」沈詩邊按摩,邊說,語氣內充滿無奈。

昭陽經沈詩按摩後,頭痛好了很多,而且心情特別舒暢。聽到沈詩這樣說,驚訝地問:「沈詩姐,何出此言呢?」

沈詩此時眼泛淚光,說:「沈詩受王妃娘娘之命,前來周國做探子,本來想報恩。如今,陛下和昭陽又對沈詩有救命之恩,真是叫沈詩不知所措......」

「陛下一向大度,如果沈詩姐願意向陛下投誠,相信陛下亦會樂意接受的。」昭陽真誠地問。

沈詩搖搖頭說:「陛下既是一國之君,自然有自己的考量,又怎麼會起用一個敵國探子呢?」

昭陽這時說:「當然不是,陛下的大度絕非常人可比,即便昭陽多次逆鱗,陛下亦不計前嫌......」

沈詩這時故作疑惑問:「逆鱗?」

昭陽於是把仇大人的事一五一十告訴沈詩。

沈詩暗忖:難怪那個陛下對昭陽的態度時冷時熱,原來和她有了嫌隙......

沈詩這時故意附和昭陽說:「不過,說真的,換著是我,也會和昭陽一樣......」

那件事,昭陽一直覺得委屈,如今聽沈詩這樣一說,昭陽更覺得是他鄉遇故知。

於是,昭陽又噼噼啪啪地說了很多亂七八糟的話。沈詩卻像是一個耐心的聆聽者一樣,仔細地聽著......

沈詩暗忖:既然那個陛下讓我匯報昭陽的情況,亦一定會怕我有虛報,附近定必會有探子,只要昭陽繼續和沈詩說些亂七八糟的話,他們的嫌隙便會愈來愈深,而我便順理成章得到那陛下的信任......

晚上,一個太監進去周公子的寢室稟報。

「聽到什麼?」

「奴才不敢說。」

「說!」

「昭陽姑娘說,仇大人的事,雖然她氣憤萬分,但是為了和陛下重修舊好,只得假意認錯......」

「知道了......」
點解昭陽比周公子磨練咗兩年仲咁豬
呢頭先話驚沈詩聽議政唔好, 轉頭比人講兩句就咩心事都爆哂出黎
講真係得周公子咁大量先包容到佢, 換轉係劉民同鄭王應該由佢死就算

到底幾時佢先會長大, 善良唔係蠢既借口
講好聽D係心無城府易信人, 但其實只係佢唔用腦諗, 一個對洛陽忠誠既人, 會咁易就轉軚投誠咩?
其實都覺得佢好慘, 個個都利用佢既善良, 但佢亦唔可以因為咁就默默受傷害, 經過咁多事更應學識自保, 諗下點活用自己既知今
以昭陽既愚笨, 就算乳娘比咗預知未來或者鹽古佢都發揮唔到出黎

希望昭陽好好加油啦, 除咗周公子, 我都等緊佢
睇到最後個句有種莫名感動
其實係
周公子雖然奇L怪怪咁,但係佢其實好想昭陽成材
但係昭陽就on99,踩正周公子軟肋
周公子又唔想嬲到殺左佢,又唔想輕易原諒佢
所以就對佢忽冷忽熱咁

偏偏沈詩就係個睇得透徹的醒目女
識得製造矛盾
所以有時善良的人更加要學有機心防人
而唔係好似佢咁鳩鳩下

如果當初比左預知未來佢,佢應該會鳩鳩下講哂出黎
最後比人殺得更快

所以乳娘先比左個「知今」佢
睇睇下就會明點解乳娘正確
成日都講咁多,說好的show not tell 朦朧派呢
又唔是寫故
如果有人睇,今日可post兩篇

走數會裸跑
有!!!有人睇
除咗等昭陽, 我仲等樓主文

因為睇番昭陽好似以前既我, 所以忍唔住好感觸, 好想佢有幸福
以前我都係一個善良到骨子裡, 又容易比人利用既人
基本上我既讀書時期就好似昭陽喺宮入面咁, 雖然付出真心但冇幾多人會對我好, 都會試過有比人蝦或者攞著數, 但對比出黎做野都算小兒科
不過當時我都係堅持對人要真誠, 好易信人, 就算受傷害都係默默咁受

到畢業後第一份工, 就好似昭陽入咗妓寨咁, 因為好懦弱, 所以成日比人奴役, 比人笑同杯都係扮冇野, 所以好想快D脫離 (但點知之後先係地獄)

做第二份工時簡直生不如死, 個直屬簡直係變態, 成間公司又好恐怖, 每日番工前簡直係懷疑人生... 有鑊就推我揹(因為我唔會反抗), 西客搵我擋 (然後就被夾喺西客同公司之間), 成日搵野挑剔錯處, 又不斷言語攻勢我等等. 好艱辛先可以走到, 最後我直情賠錢提早走, 個撚樣直屬仲借D意出少1/3人工比我, 明明寄比我尾糧張payslip有萬幾, 最後入cheque出得六千幾七千, 有時諗番轉頭都覺得點解自己咁冇用唔爭取番應有既野

不過我都好好彩遇到我既周公子, 佢都係咁磨練我, 係咁逼我tough D咁應對事情, 令我識保護自己
做第三份工時, 雖然都有比人蝦, 但慢慢都開始學識搵到自己既能力, 令人欣賞我付出. 但一開頭比較唔識做人, 有喺不知情下得罪人比人跣, 經過兩年既時光, 慢慢識提防人, 點去圓滑D喺奸狡既職場下生存.

然後依加做到第四份工, 終於可以達到我夢想中既職場生活, 同事都好正常會尊重我, 工作安穩, 雖然有時好忙, 但都應付得到, 亦搵到自己價值, 大概就係昭陽心目中想過既生活! 到依加觀念有少少改變, 仍然相信對人要善良, 但並唔係對每個人都咁, 遇著想利用我既人, 我會收起我既善良對抗佢, 希望昭陽都會學識啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞