貼自己啲攝影作品分享下

1001 回覆
215 Like 84 Dislike
如果係我嘅話, 我會轉返3:2個老人家食埋個構圖十字位咁就fit fit
本身係2:3
crop係因為想hide咗下面個沙灘 營造到個人係海上面咁
相景太高 可以crop下
覺得樓主啱影正方形相
其實頭兩張都好易睇得出你想影咩,如果咁叫畫得唔夠出腸,我覺得唔係你嘅問題,係睇嘅人本身唔夠sense。

有人話你d相冇故事,我唔係咁諗,你第一張就有,會令人想像個大人係咩性格,點解細路同大人件衫會襯左色。只係更上乘嘅作品可能嘅分別係,大人同細路有更有趣同突顯關係嘅互動,仲有一個更乾淨嘅背景去強化主體,或者一個同果對大人細路互相呼應、同紅黃色呼應嘅背景。但依個通常唔係攝影技巧或者審美能力問題,只係同運氣有關。

唯一可以講嘅係,我覺得依張可以整個畫面唔放景,將兩個人放到好大,甚至可能cut頭影會仲好。

第二張我覺得左下個欄杆好影響成個畫面,冇左嘅話個趣味點會出哂黎,會係上乘之作,可惜。

第三張,睇左幾眼會覺得係玩黃藍色調,但畫面太多雜色。
金魚
電車
貓拳最正
自知天外有天,人外有人,
但好多巴打你嘅評價同建議,獲益良多
其實頭兩張都好易睇得出你想影咩,如果咁叫畫得唔夠出腸,我覺得唔係你嘅問題,係睇嘅人本身唔夠sense。

有人話你d相冇故事,我唔係咁諗,你第一張就有,會令人想像個大人係咩性格,點解細路同大人件衫會襯左色。只係更上乘嘅作品可能嘅分別係,大人同細路有更有趣同突顯關係嘅互動,仲有一個更乾淨嘅背景去強化主體,或者一個同果對大人細路互相呼應、同紅黃色呼應嘅背景。但依個通常唔係攝影技巧或者審美能力問題,只係同運氣有關。

唯一可以講嘅係,我覺得依張可以整個畫面唔放景,將兩個人放到好大,甚至可能cut頭影會仲好。

第二張我覺得左下個欄杆好影響成個畫面,冇左嘅話個趣味點會出哂黎,會係上乘之作,可惜。

第三張,睇左幾眼會覺得係玩黃藍色調,但畫面太多雜色。
自知天外有天,人外有人,
好多謝巴打你嘅評價同建議,獲益良多
1,2,5角度好普通,冇乜張力
4睇唔出個主題係邊
3,6都ok,3畫面比較感覺都係有d亂
利申:9up
有冇人CM下
唔係話影風景唔好,如果有人作為張相其中一個元素會更好,更加有故事 利申 街拍撚
建議巴打另外開post for風景攝影 呢度成個post都係故事撚同執相撚 風景相好易俾被人批鬥
下下都要有故事 邊有咁撚多故事 見光線靚 構圖靚咪影
我都覺得第一張 比較吸引
其他唔係好知主體係咩 比例
啲光暗 唔知想點
不過影相又好主觀
其實張相靚唔靚構圖好唔好啲色啱唔啱都好主觀

最重要係對攝影/影相嘅心態或者態度

攝影對你既意義係咩
有人希望將眼前嘅影像成為肉眼可見嘅記憶
有人鍾意透過相片去記錄他人既故事
有人享受快門影嗰下既快感
有人習慣用相機會留住身邊人嘅倩影
有人純粹喜歡玩相機

當然唔排除鍾意跟風既人
見人影佢又影
覺得咩住部相機出街好有型
upload幾張相上IG加啲#好有型

係呢個資訊爆炸嘅年代
跟風既風氣係無可避免
但係轉個角度睇
有時就係因為見到人哋成功所以自己去試
結果做得比人好
甚至有自己嘅風格/出左名/多一項技能
喺香港呢港寸金尺土嘅地方不如將自己個心放大啲
寬容啲睇嘢先會舒服
你嘅攝影眼/sense都有幫助
只可以講方向唔同 風景攝影嘅主角一定係風景 重點在於用相還原現場所見 或者靠後製營造更強更壯觀嘅感覺去吸引眼球 故事未必係最重要因素 誇張啲講 唔通天文攝影又要有人企係粒行星到俾你影咩 大家係到開心share問下意見 俾班故事撚一句車埋嚟即刻無哂癮 為拍而拍 個個攝影大師上身 唔講以為佢地係全世界最top嗰堆攝影師
講真 而家要啲人欣賞下其他人已經好難 唔講連登 其實大部份香港人都係咁 見到啲乜第一時間諗點樣批評
唔一定ge人地影風景個玩法係唔同我地街拍撚ga
but why not
無辦法 資訊流動太快 個個係ig/flickr用十秒就睇完唔同攝影人萬中無一嘅作品 令佢地變哂理論派 不斷用唔同作品嘅長處去批鬥人地嘅弱處/美中不足 根本無得咁比較
四幅都好平均 我個人喜歡第三張多啲 夠哂簡單清晰 成幅相上中下都有嘢睇 幾舒服 二就太陽位置歪咗少少 唔係會係最好嗰幅 不過呢啲timing問題無得講 其實幾好睇
我反而最鍾意最後一幅 光線好柔和 睇落好舒服

題 shall we talk
求評 想知我自己本身想表達既 其他人睇相會唔會feel到
Feel到 表達得幾明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞