貼自己啲攝影作品分享下

926 回覆
196 Like 79 Dislike
其實客撚觀咁樣去分析,彩色相同埋黑白相係有分別,唔係真係字面上有顏色同埋冇顏色嘅分別
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Monochrome_photography
建議係好既,盲目咁樣去屌人其實只係扼殺緊創意
魚魚同貓貓
金魚個幅好嘢

Nikon F2
冇乜意思,睇唔出有咩故事,又唔好寫實,好睇得出隨便影到一張嘅相,平庸、隨手影到嘅相
咁我諗係我技不如人
兩婆孫嗰張係孫仔個pooh背囊同阿婆件衫同個袋撞色,所以影低
中間就純粹係想將反光衣同地下雙黃線相映成趣
最尾嗰張係一個藍頭盔一個黃頭盔想隱喻下

不過的確係隨手snap下
得我自己明
當街拍嗰陣時
總會發現一啲好有趣嘅角度或焦點
但係當你影完之後 睇相嗰個人未必同你一樣察覺到相同嘅焦點
而當張照片有好多其他空間去影響佢嘅注意力嘅時候
你想表達嘅焦點就會矇糊
再者 第二張第三張相的內容構圖太常見
再crop一個crop個位 應該會更好
呢種構圖向同玩對比既相 我覺得ok
巴打都唔洗太介懷
始終大多數人睇呢d網上分享既相,每張應該都唔會花多過5秒

所以除非你能夠做到edas wong嗰d一睇就明,又或者題材/顏色好eye-catching吸引到人睇耐d,否則冇咩人明你想表達d咩係好正常
放心唔會介懷
一齊討論,接受評價先會進步
呢個post獲益良多
唔cut背好少少
三張都幾得意
睇完會心微笑

呢到有幾張日落相,各位巴打俾d意見
講真街拍出好相係萬中選一
就算d所謂大師,都係n咁多張先出幾張正野
影十年8年上萬張相先出到一本影集
咪撚就係 所以連登仔啲意見根本唔撚洗在意 真係想進步可以睇多啲唔同既artworks
我只會同意大把人罐頭跟template 但乜鳩野黑白唔得乜鳩野無故事又盛就收皮啦
你地影啲人打麻雀好有故事呀屌你老母
有巴打指出,有啲相睇落係隨意影、係人都影到、冇乜故事性,我都明白佢哋嘅睇法

自己咩類型嘅相都有試下影,希望各方面都可以進步。因為工作關係之前都有接觸新聞攝影,我自己就覺得新聞攝影嘅故事性一定要強啲先會有張力,令到讀者身歷其境咁。

但Snapshot有時周街影,好多時都係將眼前即時見到嘅嘢影低,我覺得攝影師係可以賦予故事比自己影嘅相

呢到有幾張劣到爆嘅劣作,我是但喺返相簿搵出嚟,都係唔咁多口水貼返作品先

第一次研究黑白相,求評
1,4
多謝
我幾鍾意第一張
不過係自己crop?個比例好似唔同平時嗰啲咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞