貼自己啲攝影作品分享下

1001 回覆
215 Like 84 Dislike
太容易影到就唔夠特別
真正好嘅相係就算多人影
你影到同人哋有唔同或者呈現出另一種感覺
呢樣嘢連登仔其實有份造成
咁鍾意屌人啲相都唔知做乜鳩,人地鍾意影得咪乜囉,彩色又好黑白又好關你撚事咩,佢又冇收你錢

一時又話人啲咩對比度呀飽和度太高太低,人哋咁樣執得就有佢自己嘅諗法㗎啦,開心share下都要畀人屌,個個用同一個preset就最撚岩tim呀

一係有啲就唔撚識嘢喺度講講講,試過有一次又係畀啲連登仔屌鳩我啲相(街拍)我問佢有咩高見可唔可以示範下,屌佢老味佢畀啲風景相我睇
前兩年影
真心求教 如果新手學起可以邊到開始?
其實真係要提昇水平既話
除左睇唔同名師既相冊之外
應該要睇好多唔同既範既野,唔止相,就算畫,書,電影各樣都係
提昇成個藝術文化水平,同埋提高自己既審美觀
買幾本工具書打底先
1)教你快門光圈
2)教構圖
3)教閃光燈運用

相當年我用呢本學
http://www.eslite.com/product.aspx?pgid=1006148161565002

構圖就買日本仔嘅書,買啲教晒黃金三角/旋轉線/三角+圈 嘅構圖技考

閃光燈買啲易明既就得,我認得台仔書有幾本都教得好

邊學邊睇人地啲作品,猜度一下人地點影出黎,試下自己照抄,萬事從模仿開始,到你拍得多實用相就開始自己諗新嘢。
電影feel
先學好曝光四元素:光圈 快門 iso 照明
Iso 係指感光度,好比你畫畫用嘅畫紙,iso 愈低,對光唔敏感,更多細節可以印上去,因此iso 低就會少d 雜訊。

光圈同快門就係控制進光量同曝光時間。照明就係光嘅質量,例如12點同3點嘅太陽光有咩分別?3000K 同4800K 燈又有咩分別?

學好最基本最基本嘅四元素就可以學下顏色對比同構圖。顏色對比最基本就 RGB 對 CMY,然後係個hue度扭左扭右揾你想要嘅色。Saturation 係顏色嘅強度,tone 就係顏色嘅光度。每個人對顏色嘅睇法唔同,但係要反思係黃種人身上再加orange 係咪適合?構圖就係講緊點樣表達到張相嘅主題比觀眾,令觀眾一睇就知你想表達d 乜嘢故事。例如如果你影緊個呀婆推車,成個frame都係個呀婆未必表達到個好故事。透過構圖令主角同環境有互動、有連繫,咁個故事就好睇好多。

以上呢d 都係一d 好基本嘅concept, 好多都可以係㩒快門之前就決定到。依家執相係好易,但係好多元素都唔係後期控制到。上面講嘅都係一d 概念,亦都只係講咗皮毛,睇落好簡單,但係每項再細睇嘅話,每一項都要時間去學習,再融會貫通。
認同,提升文化水平係好重要。最起碼識分咩叫好睇/唔好睇先,之前先慢慢學識賞析當中用咗咩技巧、同背後嘅idea。所有藝術都係著重於同人去溝通,不論音樂、電影、攝影都係,攝影係一個方法,係一個工具,去表達自己。透過接觸其他範疇可以衝擊你嘅idea, 可能係聽一首歌好有畫面,你就會想用攝影表達返出嚟。呢一個過程將會令你嘅作品更有人性、更獨一無二。
Kol逢試機必去
Ching講得啱,我都like哂佢d相
但我覺得與其話「零技術需求」,我更認同係需要「攝影眼」嘅攝影,察覺到一般人忽視嘅畫面,相片先會深刻
攝影係工具 想像力同觀察力先係令作品獨一無二同有人性。
舊相

巴打講得好 我次次咁講都會俾人屌到仆街
呢度大部份人都鐘意畫出腸 最好post相嗰陣講埋時地人事 講埋心路歷程 跟手放埋個執相setting
最叻就係問人想表達乜同埋點解咁嘅色 好似好有料咁
但係其實只係自己冇思想 引鳩你答啲唔啱聽嘅野就入你中路 地板油踩到你變屎
到你認真講理論同佢對質嗰陣就屌鳩你認叻 拋書包
然後就屌鳩你唔受得批評
最後變泥䊢摔角 唔知以為影咗佢老母個閪
上連登勿認真 post得相就要有俾人踩嘅覺悟
巴打唔使咁嬲
我之前睇過你post啲相全部都好重contrast,如果你係中意影依種相嘅話,請你繼續落去,我覺得搵到自己嘅風格其實係最重要。

依度有好多「大師」一邊屌人用公廁preset影公廁景,但係又要求幅相條curve要點點點、灰楷比例要幾多幾多,咪一樣跳唔出大眾「公廁」嘅審美框架

依啲爭論一直嘈落去都冇意思,以前fine art咪一樣無時無刻嘈黎嘈去。學院派批評impressionist啲畫冇故事、構圖同上色技巧差等等。但係發展到後期甚至有一大堆「畫家」根本冇學過傳統油畫。依家睇返曾經一文不值嘅impressionism啲畫風更加接近現代人對油畫嘅概念。用攝影黎講即係一大班人淨係識用auto mode黎影相咁。根本冇人有資格定義一幅「好作品」應該有咩標準。

你依家依一刻影落嚟嘅相可能完全冇意思,但係當3、40年之後睇返可能變到好有價值,好似30年前啲人求其係條街影左部熱狗巴,過到依家post返上黎又會有一堆連登仔打曬j咁話好有feel得啖笑
需要摩擦力,創意力量同幻想

其實呢啲相手機都影到,技術反而好次要,但就要識得避開無謂元素
其實都唔明有咩好屌黑白
我又唔覺真係個個影黑白個個都唔掂喎
定係你地自己套左香港攝影撚影黑白=跟風柒頭就得你地先知喇。
lm
lm
唔好咁啦 嗰個連登仔都係攝影大師兼藝術家- 嚟㗎嘛
唔使屌黎屌去嘅,攝影係藝術,有時啲作品唔啱你口味姐,唔使屌人話咩公廁相,用preset。
可以嘅話,俾啲建議人,例如上面有個巴打話咁樣crop會好睇啲
利申入黎係想學下人地啲構圖,攞下靈感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞