貼自己啲攝影作品分享下

305 回覆
66 Like 35 Dislike
新新新手請指教
第三張個氣氛有feel 如果影埋個伯伯嘅表情就仲正
個個都較到咁重shadows嘅
有冇自己特色
攝影台講技術?
跟風風景撚一個

玩咗一排影相
想問好耐, 點解依家科技進步得咁勁, 影相已經可以還完用眼個陣,啲相反而越唔真實啲色完全唔係眼見但好多人buy
其實應該要睇咩類型相
正如玩fine art 玩visual 唔通你屌鳩人d色唔夠真實咩
不過的確而家潮流係好偏向好浮誇既風格
可能關資訊爆炸年代事啦
呢個係口味問題,有人鐘意原色追求真實,有人鐘意執到菲林/電影tone,原色or執過色,無一個標準對錯
但事實係比較多人偏好執色後比人感覺 菲林/電影/復古 之類既feel
潮流風氣問題,後製本身係無問題,原意都係為咗有更好嘅作品。問題係好多執到過曬火都繼續吹捧,令呢個問題再惡化落去。

以orange and teal 為例,本意係加強skin tone,令人物同背景個對比加大,人像會更突出。但係依家好多都過曬火,將個saturation 扭到最大就話「d色好靚呀」打曬飛機。有唔少係用preset 扭下saturation 就算,忽略咗d preset 可能係base on 外國人 skin tone 嚟較,直接用落亞洲人黃色膚色係會令到個人又黃又黑。

而且係處理顏色之前,點解唔係禁快門之前諗下呢張相想表達d乜嘢?好多都係係條街度影下招牌、霓虹燈,一個位影二、三十張相,無內容可言,之後就返去揀相執色,執一大輪放ig ,見有人like就算,下輯繼續。原來呢d 叫攝影?
巴打有時真係無得咁執著,個潮流係咁行,無咩幾多清泉
對於現在落罐頭既世界,真係了解執相既人唔多,可能連vibrance saturation都未識分的,巴打睇開d
覺得好悲哀,香港人d art sense/ taste 真係好差
題外話宜家霓虹燈愈來愈少,一啲見慣見熟嘅都開始拆,趁仲有得影就去影
吓 黑位同暗位 我推左光嫁WO 你睇下直方圖 重係邊 完全唔貼左面
原圖RAW 仲重 shadows

吓 黑位同暗位 我推左光嫁WO 你睇下直方圖 重係邊 完全唔貼左面
原圖RAW 仲重 shadows

九龍城都仲有唔少霓虹燈
新手
大執唔係問題,好睇就得,但樓主執到d光暗位好怪
其實又唔一定有故事先叫好相,最緊要張相可以帶出個氛圍,令人有感覺,或者令人聯想d乜嘢
好啱 我可摸耳save低嚟做wallpapers ?
好多人落重filter 我會話佢執相好勁
D色出黎係好pleasing
但張相本身冇內容點執都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞