貼自己啲攝影作品分享下

1001 回覆
215 Like 84 Dislike
光圈快門去左邊
你都幾撚好笑
你睇番你自己講過D乜啦
"有冇攝影師淨係用曝光三角, 完全唔執都影得好睇架? 個d先叫攝影下話"
一黎已經吹奏直出唔執先等於攝影
到我話你知所謂執相只係表達緊個人對光暗同顏色曲線既喜好個陣你又無啦啦去左講黑白,到依家你又話針對緊執緊唔好個啲
如果你係針對緊執得唔好個D,咁一開波就咪撚吹奏乜野
"有冇攝影師淨係用曝光三角, 完全唔執都影得好睇架? 個d先叫攝影下話"啦
巴打係咪用定焦鏡
其實執相依樣野遠係菲林年代既黑房都已經做緊
極端少少就年ps入面既merge功能都係來自菲林重曝
按照牛牛巴既講法
"有冇攝影師淨係用曝光三角, 完全唔執都影得好睇架? 個d先叫攝影下話"
就連用菲林入黑房都唔可以攝影,個po摺得lu
係阿
睇落似用緊50mm?
唔好聽個d咩攝影channel話用定焦鏡會令你進步哩啲鳩屎野
新手用定焦鏡限制左自己構圖視野,影黎影去都係咁,個挫折感重大
新手應該用番支kit standard zoom(普常2x-7x mm個d都ok架啦)
多影,同時留意下自己鐘意咩焦距影出黎既相
到你對焦距,構圖同透視感既關係有深啲既了解先好去用定焦影相
btw,其實50mm對新手黎講都唔係易用,個人鐘意35多啲
我部係xt30+35.4 之前朋友借左同一部機俾我玩 但鏡頭就係16.4 覺得好正 所以先買 但可應水35唔係好岩我 應該聽你講買返支16-55 / 借一兩次其他焦距既定焦鏡試下?

構圖同透視感係咪相輔相成?
有冇d 幾好既影片/書 推介下? 定真係出去影多d 睇下人地作品 試下跟住影?

你地平時搵到個主角出黎之後 純講構圖 會由咩開始去諗個構圖?
咁岩啊巴打我都係富士
1655就進取左少少,其實支1855以kit level既鏡黎講已經十分唔錯
影片黎講近派睇緊個youtuber叫"我都ok啊"佢前派有個講光暗既片都學到幾多野
相片我就屎啲,冇乜話睇邊個大師d相,台灣有個blogger叫里卡豆佢既構圖同調色我都幾鐘意
構圖同透視感哩個就唔長講啦,要講就好似教書咁,自己搵條長直路用zoom lens拉去再wide同最tele影啲相出黎自己感受下
至於搵到"主角"哩樣野,如果你係講街拍既話,都要睇你個主角係咩,有時唔一定係人
例如有時你個主角係某條街之間既光影你覺得好靚,咁你咪構好圖再等,等到有個人經過係正中間就影低
又或者你個主角係某個衣服/行為好出眾既路人,咁你又可以跟住佢一陣等發生d得意野再影
至於身邊既突發野,瞬間既畫面,你想要捕捉又要諗構圖既話就咪諗啦,諗得黎個瞬間都過左去,隨手舉起機就有靚構圖去捕足突發畫面哩d野等功力好左自然會做到
thanks 巴打 我努力下
想問第五張圖係邊到?thanks!!!
色夠實正但contrast太勁死黑+爆晒無層次
無重點=無eyecatching=睇洛去無意式影
所以點影都唔會有吸引性
影得唔好跟本無得執
你地都係扮下D所謂有feel色色左攪右攪得個吉
因為無野睇你點改都係無野睇
有用border有用 lighting, 唔錯
但要加對前後景或重點突出
另外留意相片入面有無凌亂, 太多既顏色式或背景
如果睇到佢做緊乜野會更好
Jaime_Lannister 正確, 表達同顏色係兩樣野,
都係個句, 33%表違 33%色 33%構圖 1%係A
最尾個張開始唔錯, 但角度唔得
藝術館

新手

睇完幻愛忍唔住去左影
新手,全直出

想問下大家對於執相同直出嘅睇法
第二張邊到嚟?
代佢答
應該係京都 鴨川
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞