貼自己啲攝影作品分享下

1001 回覆
215 Like 84 Dislike
Nikon D610,好想upgrade部機

最近個天幾靚
本身張圖已經係咁😂影出黎個陣
頭3張用咩機影架巴打??
個日真係天降異象
其實一路都對所謂攝影師呢個title好反感
叫photoshop師冇咁嬲, 味精重撚到
有冇攝影師淨係用曝光三角, 完全唔執都影得好睇架? 個d先叫攝影下話
頭兩張A7III
其他Mavic 2 pro

新手影相 求評 想進步

咁點為之執點為之唔執?
每個人心中喜愛既顏色/光線曲線都唔同
就算唔執直出都只係講緊影個個人滿意部機直出既曲線
再就算影個個人用緊菲林都只係講緊佢鐘意隻菲林既寬容度,顏色表現(其實講到尾都係顏色&光線曲線)
你心底對"執相"反感其實只係對重味精既反感,而唔係對執相反感
nonono, 眼見好多所謂攝影,
就係純粹將張相變黑白,
黑白的確係好萬能, 所有相都會變到好有味道,
但攝影唔係應該紀錄一個畫面或一件物件最真確個一面咩?
我覺得攝影師應該得兩個工具, 一個係曝光, 一個係構圖
其餘都係執相師
有撚病,咩nonono,幾時有人同你講黑白,我一黎就係問你"執相"既定義
首先麻煩你屌人執相之前麻煩你講下你眼中既執相係咩意思先
係LR凹filter算唔算執?推光暗/顏色曲線算唔算執?
係相機入面凹filter又算唔算執?係相機入面較清晰度高光低光R+2B-3哩D又算唔算執?
我鐘意某牌子CMOS發色專登買某牌子個下都已經表達左顏色偏好
就算係菲林年代用咩藥水沖,唔同既沖曬時間/push/pull等等哩D都已經係後期有意無意都一定會影響到相片既因素
我問你咩叫執唔執你就無啦啦講左去咩黑白,有味道,都唔知你答乜鳩
構圖係講故事既手法,形成相片既係快門光圈ISO曝光
將構圖同曝光放埋一齊講重話哩2個係攝影師唯二既工具,笑撚死人咩
執到咁
其實一路都對所謂攝影師呢個title好反感
叫photoshop師冇咁嬲, 味精重撚到
有冇攝影師淨係用曝光三角, 完全唔執都影得好睇架? 個d先叫攝影下話
咁點為之執點為之唔執?
每個人心中喜愛既顏色/光線曲線都唔同
就算唔執直出都只係講緊影個個人滿意部機直出既曲線
再就算影個個人用緊菲林都只係講緊佢鐘意隻菲林既寬容度,顏色表現(其實講到尾都係顏色&光線曲線)
你心底對"執相"反感其實只係對重味精既反感,而唔係對執相反感
nonono, 眼見好多所謂攝影,
就係純粹將張相變黑白,
黑白的確係好萬能, 所有相都會變到好有味道,
但攝影唔係應該紀錄一個畫面或一件物件最真確個一面咩?
我覺得攝影師應該得兩個工具, 一個係曝光, 一個係構圖
其餘都係執相師

即係相機都唔可以作為攝影師嘅工具?

我咪針對緊個d執相執到咁明顯既人囉,
我冇針對過gear呀,
等於你係個廚師, 你煮碗面出黎, 落重鹽落重味精實好食架,
但你唔好同人講你係廚師囉
點睇Fan Ho張張相重執?
普通光執到變耶穌光,兩三張相疊埋做一張相
咁佢可唔可以叫自己做攝影師
定係要叫photoshop師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞