貼自己啲攝影作品分享下

1001 回覆
215 Like 84 Dislike
咁我都明
唔係點解香港嘅攝影圈子完全唔掂
好似前排個雲海熱
個個冒住中武肺風險去晒盧吉道?
勁嘅只係個別幾個
但ig一睇,又識幾個影得幾好
就證明think out of the box好重要
好明顯攝影討論區同埋facebook group唔係學攝影嘅好地方
因為會有班老屎忽或者咀炮不停打壓

所以我呢個post之後唔會再睇啦
由得佢自生自滅
Copycat
外國啲高手都係影呢啲出名
拿我唔覺得影人係有問題
但我覺得係用咩做先決影呢張相
有故事係背後係好的
但你話我見人地黑白都係影呢啲咁影
咁你同啲港女去打卡咪一樣
打卡相我唔覺得有幾出聚

唔係話下下去深水埗影廢老同低下階層就好嫁大佬
屌我以前都係咁發覺其實咁樣係好撚冇意思
太容易影到就唔夠特別
真正好嘅相係就算多人影
你影到同人哋有唔同或者呈現出另一種感覺
呢樣嘢連登仔其實有份造成
咁鍾意屌人啲相都唔知做乜鳩,人地鍾意影得咪乜囉,彩色又好黑白又好關你撚事咩,佢又冇收你錢

一時又話人啲咩對比度呀飽和度太高太低,人哋咁樣執得就有佢自己嘅諗法㗎啦,開心share下都要畀人屌,個個用同一個preset就最撚岩tim呀

一係有啲就唔撚識嘢喺度講講講,試過有一次又係畀啲連登仔屌鳩我啲相(街拍)我問佢有咩高見可唔可以示範下,屌佢老味佢畀啲風景相我睇
真 影下黑白都比人屌到仆街
執下相又話人用filter又盛
真係上連登勿認真
以前高登有篇野諷刺呢類挑剔嘅攝影道德撚

呢個post 有d人負皮好誇張,正正反映左呢樣野

真係令人覺得喺香港結識志同道合係一件好困難嘅事
算啦,係度其實唔洗咁認真。對某d人黎講你點影都係垃圾,之後留一個負評就閃人。唔係就屌你點解要影呢d,跟本做唔到百花齊放。
咁我都明
唔係點解香港嘅攝影圈子完全唔掂
好似前排個雲海熱
個個冒住中武肺風險去晒盧吉道?
勁嘅只係個別幾個
但ig一睇,又識幾多影得幾好
仲會見識到台灣同日本甚至各國攝影師嘅影法
證明think out of the box好重要
好明顯攝影討論區同埋facebook group唔係學攝影嘅好地方
因為會有班老屎忽或者咀炮不停打壓

所以我呢個post之後唔會再睇啦
由得佢自生自滅

見笑了 a7riv

如果要講,勉強#3同#5
前者個影唔夠突出,可以加少少contrast 或者拉低個shadow
識玩可以將WB教暖d
後者就d樹搞到構圖雜左d
利申:俾左正評
Fuji?
幻獸
鍾意點執咪點執
靚唔靚有無feel本身就好主觀
同意靚唔靚本身就靠主觀,不過其實擺上嚟都係想睇下多啲comment,自己覺得有道理咪跟下,唔關事咪當睇下算
多謝

其實自己無咩點睇preset果啲教學,通常都係睇人影得幾靚然後跟佢地隻色嚟執

以前都有試下較orange and teal但唔知算唔算做到
不過上面呢幾張都唔會係有咩故事性純粹係較一較,希望第日會影到好啲嘅
第一張om1
第二到四 sony a7iii 24-105
其他地方就係,香港咁多高樓大廈,4/5點太陽落到咁低好多地方都遮曬光,建議早少少
very true, 呢樣係香港玩街拍嘅死症
當然,可以去冇咁多高樓嘅九龍城、深水埗練下
無錯! 好似黃貴權醫生咁 影影下唔影 去研究畫畫 音樂 京劇 學完再影上到第二個層次!
我就靠對歷史同埋當地文化認知學嘅
例如廣州騎樓同埋西關大屋, 個構圖可以好好玩
利用騎樓嘅光線, 可以玩到唔少野
記得有張相...有人話呢種揹bb方式已經絕跡好多年

最尾兩張可以用腳架
將光圈較細, 然後將快門較慢
有需要可以用ND或者黑卡
返去再稍稍調較一下色水, 就會好好多

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞