貼自己啲攝影作品分享下

1001 回覆
215 Like 84 Dislike
好正佢d相好有sense of humor
我就做唔到edaswong果種,佢真係神級
我fb堆攝影圈子唔係玩Gear就係清一色影日出日落,去d例位
之前有一排成日俾雲海洗板就係表表者
所以一直都想脫離呢種圈子,ig正正係幫到手
當然,like係會令人有虛榮心
但亦都可以令自己更有自信同埋進取心去探索同了解自己想要咩野
我自己就以對一種地方文化、歷史嘅認知入手
然後利用佢嘅市容同埋建築特色構圖
不過香港個環境真係要執生
最近睇一個攝影YouTuber 「攝影獨白」佢有講到一個概念就係人總係「視而不見」,除咗我地眼前focus嘅嘢之外,我地眼尾望嘅好多時都只係感知其存在,而非清楚其細節。所以要多觀察身邊同打好d 個文化藝術底緼,用攝影角度去重新詮釋人同環境嘅互動關係。
人生第一卷菲林
係,以前有段時間經常喺兩廣各城練
一來我對嶺南文化有濃厚興趣,二來我想搵返細個成日感受到嘅人情味,你睇呢個po好多人係咁踩人就知香港人幾仆街
三來,我想延續以前歐洲旅行嘅方式,探索下文化識下朋友,同埋想weekend放下自己一個break
再加上我想搵方法影香港舊區,因為香港人太aggressive,冇次影得好
我影影下,就識左唔少廣東朋友,每次去各地都會有朋友教路同埋講d地方嘅典故
係玩呢類攝影嘅得著,除左自信,會得到歷史知識、友情同埋好人情世故
呢樣野,香港攝影圈子俾唔到我
都係認真d放相先

想插既話插細力d
鍾意第五張
屌你個閪笑左添
影得唔好,屌細力啲
新手隨心影

新手隨心影

新手求指教

手機影係日本酒店睇到

ig : alex_heihei

入嚟支持下

啲相影得幾好,系可能魚眼鏡效果難入口少少,仲匆咁多負評
點好法? 我純粹覺得似隨意行過就影,冇構圖、冇美感,冇一種留低深刻象畀觀眾,不過人人睇相都唔同,好主觀,冇對錯,睇下本身攝影者輯相係for 自娛定點,只係我眼中呢輯相唔會係用「好」嚟形容
純粹鐘意隻色而影低
都係認真d好
話時話
香港個攝影嘅環境同住屋、居住一樣壓抑
去影相係去感受一個地方民風嘅最好方法
呢樣,喺廣東、澳門、台灣甚至歐洲都未感受到咁大壓力
甚至好多時都用到以影會友
但呢樣野,唔知點解香港做唔到
尤其個個將相機友當賊辦
完全睇到當地民風嘅保守
真係會令人對香港更加冇咩歸屬感

第一張幾好,有種孤獨氣氛
第一張構圖好有意思喎ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞