「香港沙士」 工聯會何啟明道歉

88 回覆
43 Like 295 Dislike
在昨日立法會衞生事務委員會上,工聯會何啟明斥責人民力量陳志全和工黨張超雄故意用「武漢肺炎」一詞形容新型冠狀病毒,「抹黑中國」,反問:「唔通沙士又要加返香港兩個字上去咩?」有關說法引起爭議,昨晚何啟明在Facebook 專頁發布道歉影片,就委員會上所作出有關沙士的言論致歉。此外,《立場》翻查記錄發現何啟明於1月亦曾在公開帖文中使用「武漢肺炎」一詞。

昨晚,「何啟明辦公室」Facebook 專頁上發布了一段 21 秒的影片,影片中何啟明就立法會衞生事務委員會上有關沙士的言論致歉,他表示:「對於用咗不恰當的例子,啟明為此感到萬二分嘅抱歉」。影片最後何啟明稱「無毒無情,人間有愛」,希望香港人團結一致,齊心抗疫。

立法會衞生事務委員會昨日召開特別會議討論疫情,當中人民力量陳志全在發言時提及「武漢肺炎」四字,即時被委員會主席蔣麗芸糾正講法為「新冠肺炎」。工黨張超雄發言時,亦有提到「武漢肺炎」一詞。

其後何啟明在發言時候稱,對於有陳志全和張超雄將新型冠狀病毒肺炎叫做武漢肺炎,感到十分遺憾:「剛才聽到陳志全同張超雄發言,都聽到佢哋係專登用『武漢肺炎』去形容新型冠狀病毒,我諗佢哋用意大家都好清楚,肯定係抹黑中國。」何啟明更反問:「唔通沙士又要加返香港兩個字上去咩?」

然而,《立場》記者翻查記錄發現「何啟明辦公室」專頁1月24日的帖子中,亦使用了「武漢肺炎」一詞形容新型冠狀病毒。
然而,《立場》記者翻查記錄發現「何啟明辦公室」專頁1月24日的帖子中,亦使用了「武漢肺炎」一詞形容新型冠狀病毒。

廣東沙士
影片最後何啟明稱「無毒無情,人間有愛」,希望香港人團結一致,齊心抗疫。

傻仔
who?
永遠都係拎齊心抗疫做遮醜布好心啦,咁肉酸都有
唔撚好彈出彈入
奶就奶盡,一陣2邊唔係人
佢係講緊用過武漢肺炎而道歉 定講香港沙士所以道歉
工賊會除左識整炸彈外
平均水準都係智障以下....
無中國。香港, 係咪搞港獨?
建制派出身嗰啲都係咁上下質素㗎喇
btw 泛民嗰個何啟明反而貼地好多
條撚樣點會為香港沙士道歉

睇個款都係向中蟈人道歉,因為講咗武漢肺炎
愛可以殺病毒?
收皮啦
佢係味想講無病毒係有情 全部都冇情呀? 又要懶撚曬有文筆咁撚樣
你肯賣咗個良心就得
佢勞工界選上去架, 訓係度都贏啦
等我教佢,係中國香港沙士,想搞港獨?
之前大炮彪話口罩成本兩毫,資料好似就係嚟自呢個傻仔?

叫親阿明嘅,都係鍾意提沙士,最後都係柒到要縮返入老母個閪

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞