緊急 關於單程證問卷調查

60 回覆
4 Like 3 Dislike
求各位巴絲幫幫手填一份關於單程證嘅問卷,份問卷做咗成個禮拜

----

歡迎!本人正進行獨立專題研究 (IES) ──《香港各界對持單程證人士的支援之表現評估》。本人現誠邀各位參與本次調查,以分析持單程證人士和普羅大眾之間的社交互動。希望各位可以抽出大家寶貴的時間完成本調查,為本研究提供數據和資料以作進一步分析。感謝!

https://survey.sogosurvey.com/r/Hbqxmm

(第一版嗰殘體字俾系統fix死咗我改唔到)
IES問卷唔適合咁長架喎 你老師冇教?
我兩邊都有 要中立
btw 呢份嘢一定唔得
好有引導性
有既定立場
樓主垃圾
如果你真心覺得自己中立
而你老師又覺得你冇問題

咁你老師好有問題
例如? 如果係題目字眼問題我可以嘗試改
我呢份已經唔算長 出面嗰啲仲長
支你老母
問題本身就唔應該有暗示立場
以第一條為例,
「總括而言,我接受香港本地市民與持單程證人士共存的事實。」
首先, 單程證人士法律上都係香港居民
咁你點define「香港本地市民」?
香港出世? 外國出世既點計
永久性居民? 任何人通常居住滿7年都係永久性居民

然後, 你用「接受」「共存」「事實」
如果有人同你講
「接受事實啦」
其實已經暗示係「被逼」「妥協」

可能你本身冇呢啲意思, 但係咁問真係唔多掂
跟住
令到持單程證人士不利是可接受的。
你字眼咁負面
就算作答者本身唔多like每日150個, 但係你講到「令xxx不利」, 好似問緊人會唔會特登害死每日150個咁
本地市民嗰定義等陣加番
嗰三個字我真係覺得已經好中性,如果可以嘅話用英文版應該會中立啲
啲問題 其實都係字眼問題

反而你冇define到「持單程證人士」包括咩人
係所有經每日150個來港?
定係只計新來港?
滿咗7年, 有永久居留權, 仲計唔計入去?

作為全份問卷最關鍵既概念, 你必須要喺問卷開頭define清楚
否則, 每一個回應既人都可能對「持單程證人士」有唔同definition, 你又點做到一個valid 既 IES?
呢嗰真係諗唔到
本身嗰行為嘅本質一定係負面,同埋用呢嗰字已經溫和咗,點樣仲可以再中立啲
利申讀同以前做嘢都係Band 1 EMI School
係而家轉走咗
其實就係所有曾經經單程證計劃來港嘅人
我會喺第一頁加番
唔該巴打
做乜唔涵蓋晒所有新來港人士(印度次大陸等),有歧視之嫌
其實本來有包埋但最後嗰scope嫌太廣就冇咗
好多年前,就係有人嘈話點解印巴等外國人話來就好快批到,大陸人要來就要「受制」於每日百五單程證
幫幫手已經盡力改
啲 Likert Scale題好難絕對中立
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞