抑鬱症圍爐區(5)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
唔係呀話 要一年先好
暈同想嘔同仆親係頭一個月,戒就要成年。
一個月都可以接受, 除咗呢啲徵狀都冇乜大問題
最麻煩係戒對藥物嘅依賴感,有陣時好唔開心就會想食藥
睇情況啦,一星期一至兩粒(0.5mg)
我屌食完飯好唔舒服
做人真係好辛苦
用返zoloft好啲喎 會控制得好啲
食咗zoloft 有activation 有兩個可能性, 第一係hypomania secondary to antidepressant, 第二個可能性係bipolar spectrum disorder, 所以用返zoloft好啲係全錯, 因為兩樣都係唔好嘅嘢, zoloft (antidepressant)都係會 exacerbate your condition
bipolar disorder 根據dsm-5分為四種
1. Bipolar I ( 即係最少有一次mania)
2. Bipolar II ( 即係最少有一次hypomania, 同埋一次depressive episode)
3. cyclothymia ( 兩年內不斷有hyperthermic temperament 同 depressive temperament, 中間有euthymia 嘅時間不多於兩個月)
4. Bipolar NOS (其他)

全部都係簡單講下

其實美國有好多專家都認為情緒係一個mood spectrum, 唔單止有以上四種同unipolar depression, 認為dsm-5嘅分類太極端,遺留咗好多喺中間嘅病人
我知兩隻都未必treat到,所以諗緊轉唔轉藥
呢啲唔係醫生幫你諗㗎咩?
咁bipolar 2 都會用ssri嘅 patient stable 到咪得囉
仲要comorbid anxiety disorder 用低dose咪得
佢都話加dose先hypomaniac啦
我睇唔到有absolute contraindication喎
一係就用pregabalin gabapentin 去control anxiety但又會有第二啲問題
psy嘅嘢好多時唔係一刀切嘅清
你zoloft會high嘅dose係幾多?
我自己condition同你一樣
就係epilim + zoloft
epilim可以控制到唔好high
zoloft就係解決焦慮同抑鬱
食左差唔多兩年都好好無咩事
第一線一定唔會係ssrI, for anxiety or bipolar depression, 一定會係pregabalin/gabapentin /benzo for anxiety, 再者, SSRI 短期會增加anxiety, bipolar depression 第一線係seroquel or latuda
戒J Telegram群
https://t.me/joinchat/EMOE2Ulb4sxDctTi6g3A-A

中醫:腎虛百病叢生

精由腎儲藏,而精既作用係用黎滋潤五臟六腑,所以丁得多會導致整個五臟六腑變差,就會出現好多症狀。
每射一次就傷身一次,包括做愛,夢遺(含精量唔多),而節制打J只不過係延遲你出症狀既時間/嚴重程度。

每人體質唔同,症狀都唔同,以下為最常見:
早洩,變樣哀,猥瑣,臉色灰暗,自卑冇自信、腰痛
腦力下降,暗瘡,有口氣,脫髮、耳嗚、任何神經症
體臭,易怒,夜尿,表達能力差,社交恐懼症,雙眼無神,前列線炎

戒丁必睇資料:

戒為良藥
https://www.qiusuoo.com/2
biploar 留名
食藥一星期開始勁眼訓
希望快d 起作用
第一線 for GAD唔係SSRI/venlafaxine係咩
你啲reference係邊到嚟
pregabalin同gabapentin係後啲先用
benzo唔可以regular用 你應該知會上癮同埋有withdrawal
bipolar depression 可以係quetiapine或姐lamotrigine
但如果有mood stabilizer + ssri patient dysphoric mood 有improvement都係一個選擇
mood stabilizer就係防止maniac switch

宜家我當個patient bipolar 2 affective disorder + general anxiety disorder with somatisation
SSRI冇令佢有mania 只係有dose-dependent hypomania 冇social dysfunction
佢仲要未加mood stabilizer
淨係SSRI都中depressive mood 同GAD兩個indication
仲未計somatisation同weakness SSRI會有幫助
想問咁樣SSRI仲係唔係contraindicated?

講埋比你聽 sertraline/fluoxetine/paroxetine係最proven用嚟treat GAD嘅藥
pregabalin同gabapentin主要嘅indication係neuropathic pain同peripheral neuropathy
SSRI絕對唔用得先會consider
Q仔??

我用Maudsley Prescribing Guidelines in Psychiatry答你
q 仔即係邊隻
我食緊 epilim 同另一隻
開始口乾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞