抑鬱症圍爐區(5)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
戒藥唔會有副作用,嗰啲叫做戒斷反應(withdrawal syndrome ), 而且唔係每一隻藥物都有, 每一類型嘅藥物嘅反應都有唔同, 如果你未完全康復亦都可以令到問題resurface (eg. rebound anxiety from benzo withdrawal ), 我同意係需要有無比嘅耐性
食藥都係為左可以瞓教,但如果可以唔靠藥物就可以休息的話,我就選擇唔食藥啦。
因為食完d藥,我無論幾點瞓,朝早5點之前一定會醒,勁奇怪。唔食藥反而可以瞓到9點
肢體性低血壓係大部分精神科藥物其中一項較常見嘅副作用
咁奇怪,我未食之前反而早起
我停先有
瞓得唔好食藥幫助其實係好重要, 當然,個人睡眠衛生亦都係非常重要, 喺有失眠嘅抑鬱症病人入面, 只服用一隻抗抑鬱藥嘅remission rate大約係三成, 加埋安眠藥可以去到四成, 所以我覺得你無需要當安眠藥係洪水猛獸, 佢可以有助你康復
我建議你將失眠問題同醫生講,睇下佢會唔會用一啲藥物幫你, 一般嚟講失眠用藥有幾樣方法:
1. benzo
2. z drug
3. 適合你病情而又有眼瞓作用嘅藥
4. low dose trittico/seroquel
巴打有冇出去搞群組group一大班人討論下,究竟精神病有冇得康復 討論過程中就會發現原來病人嘅位置真心好低好低,同埋原來好多野係唔可以講
又係我
世界對我要求好高 而我不能有情緒
唔係好明白你話病人位置好低同埋好多嘢唔可以講嘅意思? 無論係幾輕微嘅精神病情緒病, eg. mild GAD/MDD, 喺現今科技嚟講亦都係冇可能做到痊癒(cure, never relapse), 最多只可以做到remission
有冇人知躁鬱症姐係點
你係一型定二型
我唔識分但上網睇啲症狀都似,再加之前有抑鬱同焦慮但一路都冇睇醫生
Same..
其實一開始戒好似成個人個 feel 唔同左你係咪
其實一開始戒好似成個人個 feel 唔同左你係咪
係呀,因為有戒斷反應,所以要靠做其他野(如:運動)分散注意力
叫屋企人幫我量血壓唔肯量
量血壓唔係自己一個都量到架咩?用部機
你持續咗幾耐
應該一年,中間睇過中醫調理下,因為持續做運動,個人又冇乜胃口,嗰年我瘦左勁多,仲瘦過讀小學果陣
我係食藥開始肥 可能 停藥會瘦返
有冇啲 暈暈地想嘔嘅感覺
有呀!!試過行路仆親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞