抑鬱症圍爐區(5)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我好憎我份工同我阿姐
救命 好惡啃
想統計下呢度男定女多。

侵唔侵思覺失調玩?

利申:噚日打完針 個人又攰又唔開心
Hi,你點發現自己思覺失調?咩事唔開心?
個陣成日好怕俾人搵到 手提電話唔夠膽用 工都唔夠膽返 覺得有人搵到我就會殺咗我/虐待我 成日寫字鬧自己 覺得俾嘢控制住自己
打完針覺得個人都係好焦慮放鬆唔到
我而家好憎屋企人
佢地唔係唔好 但佢地啲安慰嘅方式 淨係識教訓我 要我理智 邏輯思考 叫我無視果啲令我唔開心嘅野

我係因為身體受傷 分分秒秒都要忍受住 去到個心理根本番唔到工 日常生活照顧唔到自己 咩出去做運動 無視個身體感受根本唔work 我靜止係度都感覺到個身體有問題 無論咩姿勢咩行動都有不便

由好早就知同佢地講野只會搞到自己仲抑鬱 佢地亦都無心機去了解 詢問 聆聽我嘅諗法 感受
淨係一味用合唔合理黎否定我嘅思想 情緒
所以都叫佢地唔好再關心我

過去一年一直都係個人持續情緒低落 後尾話係抑鬱症同焦慮症 但呢排同屋企人佢地講完野 我嘅情緒唔再係得唔開心 有埋憎恨 憤怒
而家係真心憎到想佢地死

我無數次講左我真係好痛苦好攰 佢地就一直話你好幸福 好多人慘過你 你自己唔努力冇人幫到你

我真心真心想佢地死
前排已經有過咁諗法 同佢地斷開通訊 過左段時間消散左 但今次傾完又黎多次

抑鬱症患者係咪會咁樣對亂講野嘅安慰者有恨意 一直keep住個人好嬲好嬲 嬲到真係會講出口好想你去死 呢種情緒last成個幾兩個禮拜

以前所有發脾氣好嬲好憎嘅話 都係訓一覺就冇感覺 而家會一直因爲人地講嘅野困擾好耐
你有冇自己search過
全部廣告 唔似護膚品有人寫review
其實九千幾個方法
前面都有講

例如你搵信得過嘅普通科醫生
咪介紹你信得過嘅精神科醫生囉
搜尋技巧咪 加lihkg 討論區咁啦
份工好chur好想辭職
我成日咁諗
如果令你抖唔到氣 話唔定辭職休息會對你更好
有冇人同我一樣躁鬱
但係屋企等我開飯 唔想屋企人太辛苦
親人已經離世咗一個星期,真係好想再聽到佢叫我。每次諗返起啲回憶真係喊到崩潰,好掛住佢好想知佢去咗邊
9號睇完第一次醫生 抑鬱同焦慮 新手想入嚟圍下爐
覺得很累很想逃避 好失敗
兩日冇訓
如果死撚左就唔洗煩
錯手做左啲無可挽救的錯事,唔識得面對
好後悔 毁左自己
我今年18歲,停左pristiq 抗抑鬱藥兩星期,開始越尼越諗唔到野,喺食藥之前又係咁,但係我而加又唔抑鬱.....應該唔係復發,搞到又要食返,而加食返兩星期,好似都無太大改善,我喺七年前踩單車跌親,之後有輕微腦震盪,我懷疑自己會唔會因為之前試過腦震盪,上年又有精神刺激,而加又停藥,會唔會因為咁變弱智,我又懷疑自己係咪思覺失調,問左醫生兩次,又話唔係,我又無幻聽,又無覺得有人害我,我好怕自己成世就咁就玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞