抑鬱症圍爐區(5)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
你唔開心咗幾日 都唔係好大問題 唔使食藥㗎
放心啦短暫時間唔開心係正常既 如果你持續多過兩星期先再擔心啦
我好似越尼越蠢,好撚驚
想問有冇人 食Rexulti 哩隻藥?有咩副作用
近排返工返到好攰好頹,星期日放假都係留係屋企,個人開始好抑鬱好鬱悶,同埋好擔心身邊嘅人會感染武肺。今朝我老母話我阿婆入咗醫院,好驚佢染咗武肺會死,同埋我唔想依段時間遇到啲白事之類嘅嘢,因為自己對喪事會有特別嘅恐懼同會唔舒服,基本上每次去會唔舒服同好驚啲儀式之類,依家個人冇乜心情做任何嘢。
邊個醫生有呢隻新藥咁好? 聽講藥廠都未開始sell呢隻藥, sample 都未開始派
聽日覆診
唉好撚想消失
我應該唔係MDD(雖然2年前確診係MDD)
係Dysthymia
好地地諗住輔導員傾下
點知比佢撚左好多嘢
係咁話我唔肯改變
哩幾日越黎越差
乜柒都做唔到
連續4-5日越訓越少
琴日一晚醒兩次 發惡夢嚇醒
咁多位 有咩建議
繼續搵counsellor 定book翻睇醫生
利申:我垃圾 我兩年前吃左一個月藥就自我放棄左
診都冇覆過
我試過因為唔想靠食藥 keep住做運動
果排係會覺得無咩事
但係一唔做開運動就會復發
不如試下逐樣黎 可能做住啲簡單既野先
例如做下家務 都會有成功感
跟住慢慢增加難度
可以考慮下叫屋企人push下自己/甚至陪自己一齊做下野

同埋聽下音樂/試下做自己中意做既野 呢啲可能你會動力大啲
想問下大家點確診係咪要轉介信先可以睇政府
呢排冇得做gym 之前keep住gym係好d...
咁都搵到
想問下你係點樣開始覺得自己有抑鬱?
[/member][/member]試下係屋企都郁下吖 YouTube有啲workout都幾短
呢排我都懶左 慣左做gym 覺得無咁悶
但係都無計 唔知幾時先有得做返

Alert到有問題就要救自己喇...
唔係一路鬱落去既話好難搞
精神病康復者職業發展既高度可以去到幾遠?
放下負先,我婆婆琴日朝早突然因病離開咗我,我到依家都好傷心同開始情緒病病發,返工個陣都係強忍住淚水係度做嘢,甚麼連食飯都冇食過。我一直返工都冇時間探佢,好想同佢講聲對唔住都已經冇機會,我真係好愧對同冇乜面目去送佢最後一程。喪禮已經考慮決定唔會出席,唔想再受到太大刺激。屋企人就睇得好開,唯獨是我做唔到。
振作呀巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞