[歷史假想] 如果當年台灣一早有熱狗日日叫人投白票的話……

137 回覆
187 Like 14 Dislike
睇返歷史,1949到1987年台灣於國民黨統治下為戒嚴時期,國民黨實行一黨專政,但1977年縣市長選舉當中有4位是黨外人士(即非國民黨人)勝選,及其後1986年民進黨成立,參加立法院與國民大會選舉,總得票率約20%……

而當時期選舉制度根本係國民黨設立出來,而於1977年縣市長選舉桃園縣更被當時的國民黨作票,當中桃園中壢有市民因此去中壢警局抗議,但後來警方發射催淚彈,兩人死亡,此事為「中壢事件」,事後桃園縣重新點票後,結果為黨外人士許信良勝選(後來被國民黨DQ,亦是民進黨創黨成員)。1986年立委選舉是民進黨組黨後的第一次參與的選舉,但因當時尚未解嚴及維持黨禁,因此參選的黨外立委仍然是以無黨籍身份參選,直至解嚴後才轉為民進黨籍。

當時於戒嚴時期已有(有限度的) 民主選舉,如果當時大多數台灣人用熱狗口吻一味話:選舉規則是國民黨設定出來就是不公平,投都沒用不如投白票﹑投國民黨……就之後不會有黨外人士以及其後執政民進黨出現。

如今香港有聲音說要爭取全面雙普選,就不要進軍功能組別。最近連俞所羅門都出聲,叫香港人要進攻功能組別。難道光復香港要一下子就成功,反觀台灣非國民黨人士當年並無大量外國勢力支持,就自己一手一腳由不公平制度下用盡方法去爭取當時已受戒嚴多年國民黨洗腦教育的台灣人支持。

我知道熱狗眼中嘅「兄弟爬山,各自努力」﹑「不割席﹑不分化﹑不指責」嘅定義與有些人定義不同。

但人哋台灣黨外人士、民進黨多年爭取民主經驗都可以值得香港人去參考,戴頭盔先,小弟唔係泛民打手亦唔係民進黨打手,泛民真係自古以來都做咗好多錯事。「建制派票輸,共產黨要輸」先至係香港現階段要做,不如暫時放下成見,認清真正敵人,不如窮盡一切方法去光復香港!如若要清算不如等光復香港後慢慢再做。

P.S. 先不論統獨還是歸日親美等立場,小弟覺得最影響台灣嗰三個人都做過共產黨員--蔣經國、李登輝、史明,知己知彼百戰百勝,愈明白共產黨嘅人先有能力去對抗中共。

小弟為星戰Fans,有條友倚住某星戰人物嚟妖言惑眾,本人對此行為深表遺憾!

小弟有過留台經驗,加上最近台灣大選香港人都有目共睹,所以特借台史經驗嚟送箭,
本文無打太多口語字,想台灣朋友都睇得明!
感謝台灣朋友幫手校對本文

小弟嘅台灣朋友勉言:香港加油,民主的路很長很艱難,但只要有人堅持,終有撥雲見日的一日!

光復香港,時代革命!
五大訴求,缺一不可!
自己香港自己救!

Sorry for 1999
屎明=共產黨
警世
同意一推
講得好
樓主666
正評!根本咩方法都要去試!唔試日日齋坐係度紙上談兵係無用!
push
請教嗰班話投白票嘅有咩高見,
佢哋仲要大大聲講:我唔知不過你哋做嘅嘢全部都戇鳩!
轉頭又屌:自己諗啦!我講咗咪變大台囉!

而事實係佢哋除咗屌就乜撚都冇做過

雖然佢係共產黨也是台獨,但佢嘅理念可作參考,推介佢嘅回憶錄!
推!
push
Push
Push
而家好撚多五毛搞鬼 日撚日紅色大字屌人 實際又叫人投白票 屌手足 唉 大家咪撚上咁多連登 上下FB IG 啲人仲實際
熱狗不嬲得口頭勇武,但又要眼紅人地企得比自己前,所以要不停靠屌人做野無用來拎優越感。

唔使再話咩同唔同路人,佢地同黑警一樣,都只係敢欺負年輕人既垃圾來
政治邪教,成日盲目信陳雲講嘅謬論。人類學者講物理學,真係可信度極低,但佢嘅信徒重信。對唔住,我認我IQ低啦
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞