[KPOP] 2017 KPOP 討論區 (10)

1001 回覆
21 Like 19 Dislike
首主打palette第一次聽覺得麻麻, 點知聽多幾次就覺得幾好聽, 愈聽愈正, 愈正愈聽

exactly
第一次聽真係冇乜驚喜
之後越聽越正,I like it I'm twenty five果句啲假音好正,GD段rap都好上癮

冇錯, 假音果段會聽上癮

段rap完全係畫龍點睛

聽一次已經覺得好正 btw有冇人覺成隻碟好有廣東歌feel

所以IU既歌絕大部分非常岩我
有種親切感

AGGER GD既RAP好加分
第1次聽已經好鍾意, 歌詞好簡易淺白, 真係好似佢將佢日記/心聲寫出黎,
好Original同personal既感覺, idol首首歌詞都講愛情睇到悶
致姓名好正, 個style有孝信神首野生花feel, 歌詞令我諗起世越號
這種結局唔知係咪講緊前男友, 好sad

IU係韓國Solo女歌手第一唔係冇原因, 佢有d似hebe, 行走於主流同非主流之間

這種結局係第一次就咁聽都會有種想喊嘅感覺
我都覺得似講前男友

IU-這種結局 Ending Scene

嗨 好久不見了
沒有疑問地像是你的聲音
如不變的定律一般
在清冷的門邊你那總是相同的位置

要好好的吃飯 因為全都過去了
要像以前一樣好好的安眠
我真心祈求
你有更幸福的資格

拜託請不要說這種話
這種話只會讓人更難過你不是很清楚嗎
說什麼會愛我
我是怎樣的心意你不會知道

因為夠寂寞了
你一定要遇到
比你自己更愛你的人
對不起 我不是這個人
給予不是那麼容易

拜託請不要說這種話
這種話只會讓人更難過你不是很清楚嗎
說什麼會愛我
我是什麼心意你到最後也不會知道
拜託誠實的告訴我
只要是你我就都會相信 你不也明白嗎
要到什麼時候才會像你說的
從像我一樣的人那裡
得到愛情呢

SAD到一個點

呢件假膠黎架
前排有個泰妍post佢入去講iu第一引戰

iu好難會輸,不過班sone刷起上嚟都有啲機會

個人認為I都唔會輸

抽經歷經驗點都大過iu啦論歲數

Iu 音源下載勁過泰妍好多
音源靠路人,無得呃

個人覺得2個唱功都不相上下,更欣賞iu識創作,比較artistic,曲風比較多元化(modern time玩jazz)

泰妍我好欣賞佢第1隻mini album用I做主打,打破以往佢唱ost同ballad既形象
Tropical house既Why都正,但到目前為止佢大部分歌都係比主流大眾,想聽佢試多d唔同既曲風

對兩個都麻麻地 不過講唱功泰妍點都好過iu

成日聽I都會聽做Bitches in the sky

IU上inkigayo rap埋gd果part
https://www.youtube.com/watch?v=d9IxdwEFk1c
IU GD

係咪得我覺得首歌一般

睇埋歌詞幾正
Gd個part好暖

iu+gd呢個組合會唔會太癲

唔鐘意聽,先行曲好好多

首歌似人瑞嘅楊千嬅x c君嘅偉大航道.........kpop好少哩類自白歌所以好似好新鮮咁

同上一次主打相似,都係講佢自己。

繼承23風格, 但23歌詞同MV玩味d同大膽d,
歌詞直接回應番haters
如果不是假裝是狐狸的熊的狐狸, 還是其他的嗎//有色眼鏡裡的世界我早已習慣

除左講自己, 重有表達一般23歲既人出社會做野, 面對複雜既人際關係要偽裝自己, 好有共鳴
表裡不一這種事是多麼地簡單//那個在打招呼的女生, 走進轉角後還會笑著嗎, 總是讓人不安

自己填詞真係唔錯

有冇機會下隻碟玩埋Hiphop?

iu rap其實好勁

https://youtu.be/MBzEex9yDC8

真係好好笑
啲笑聲聽到你會跟住想笑埋一份

iu rap其實好勁

https://youtu.be/MBzEex9yDC8

真係好好笑
啲笑聲聽到你會跟住想笑埋一份

IU
Kriesha Tiu to debut in May

solo?

solo?

係solo 不過佢solo真係唔睇好

呢件假膠黎架

個人認為I都唔會輸

音源靠路人,無得呃

個人覺得2個唱功都不相上下,更欣賞iu識創作,比較artistic,曲風比較多元化(modern time玩jazz)

泰妍我好欣賞佢第1隻mini album用I做主打,打破以往佢唱ost同ballad既形象
Tropical house既Why都正,但到目前為止佢大部分歌都係比主流大眾,想聽佢試多d唔同既曲風

why 真係j出血 加埋隻舞

夏天聽好正, 隻舞步我覺得忙得滯, 如果係輕鬆D既群舞都夠 , 個MV入面好多造型好正, 可惜LIVE睇唔到
I係打破左佢OST女王/抒情歌手既形象, 但我鍾意why>starlight>rain>i>11:11
其實FINE同I個style有d似, 都係有嗌既部份, 期待佢試Rock e.g. 型到爆Devil's Cry , 再唔係非嗌既歌, e.g Jazz/R&B

事實上泰妍真係銷量/ Youtube views/ 唱功/ 跳舞/ 全世界人氣都勁過iu

就算正撞Comeback泰妍銷量/SNS/投票都嬴iu, 音源又唔太差, 真係未必會輸

呢件假膠黎架

個人認為I都唔會輸

音源靠路人,無得呃

今次album其實首首都有唔同曲風 有唔同嘗試 覺得係太focus係主打 之前嘅farewell gemini都好耐聽

https://youtu.be/qZjDnn50zRo
Winner inkigayo贏左iu

上星期計應該合理既

Through the night姐

Palette仲係首周

Palette仲係首周

就算造出黎我都okay
唔係一陣佢地又無得comeback
同埋Really Really都幾好聽
喺微博見到有人講NU'EST俾P社搞到而家要參加101好L慘
睇咗少少片 又真係好慘 台下肯定俾人寸到一棟都冇
P社真係仆街到冇朋友
佢哋個個冇自信嘅樣 真係睇到我都好難過

但係究竟係剪輯問題定係點
搞到佢哋好似好唔掂咁 連排個舞都會甩BEAT唔記得舞步冇力度

Palette仲係首周

就算造出黎我都okay

都係贏埋呢個禮拜啫

Palette仲係首周

就算造出黎我都okay

都係贏埋呢個禮拜啫

咁又係返正三周了
過埋今次都唔知幾時有下一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞