如果比你地揀移民,身為香港人又可以移去邊

35 回覆
4 Like 27 Dislike
假設一家三口去移民
西方國家?你係Asian 又比人歧視,機會一定又比白人少,做黎做去點睇落都係二等公民,不了。
坡佬?又奶共又係獨裁國家,教育制度仲垃圾過香港,不了
日本韓國?排外又勁,英文又廢,女人地位又低,不了
究竟有邊度可以揀
如果唔係大陸搞屎棍,我真係覺得係香港做中上層根本完贏其他國家
加拿大支那人仲多過香港喎,你坐左幾耐?
你講point之前做下Research先啦
句句都鳩吹
大把地方好過香港,如果你有條件移民

1)北歐
2)大英
3)美國
4)英屬百慕達/開曼群島
5)美屬關島/塞班島/處女群島
6)台灣
7)日本和南韓(識日文或韓文就得)
(排外勁?你有冇真係去過當地體驗下呀)
8)坡佬?真係獨裁國家?人地最基本係一個獨立國家,英文又好又流行,比香港乾淨衛生,照顧市民措施做足,九成人置業,治安又比香港好。
樓主人如其名,鳩吹小子
準備移民留名
香港人咁低質去得邊呢?有嘅,低質過香港嘅台灣囉
講到係香港就係一等公民,打工就有得升到CEO咁haha
加拿大
門檻低
對唔對得着勇武手足,屌你老母即係當佢哋Con揼
我不會移民,
我只愛香港
我要想辨法救手足
我要同香港共存亡
首選台灣
台灣人+香港人命運共同體

次選歐洲

仲有邊知個叫你去果到打工暏
食息食被動收入架啦
最低要求投資移民都七球喎師兄
sorry我窮撚黎,唔係講緊投資移民
講緊得幾萬hkd加個19degree
番工上個條team跟個senior, 有次同佢吹水, 佢幾個仔都移民晒, 加拿大澳洲新加坡英國etc.
佢講到差唔多你諗得到想移民既國家一樣有好多大陸人定居
除非你屋企真係有錢, 移民到下一站覺得唔岩心水就再移, 同埋去到其他國家既比較發達既城市區你要有心理準要面對外國人排華既情況, 你去到其他國家, 外國人一樣當你係大陸人佢地唔會分大陸人定香港人, 一樣有機會會排斥你,
比我選擇既話, 我會繼續留係香港算
本身同屋企人都想移澳😟但去完三個禮拜澳洲之後真心覺得不了 係街成人feel到其他人歧視眼光
應該某地方姐 (btw冇去過澳州)
開疆闢土
香港女仔?做返港女咪得港女夠哂屈機了
借位 大家幫手推一推
[行動post入黎推一推] 明天1930將軍澳*準時到*
https://lih.kg/1914250
去邊頭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞