[堅持呢個係短篇]香港都市傳說二-不能碰上的熟食攤檔

1001 回覆
267 Like 6 Dislike
係你啦
lm
留名
支持
樓豬講下大概幾點會出
或者會等你
樓豬講下大概幾點會出
或者會等你

啱啱返到,預計兩點
聽朝食早餐睇
聽朝食早餐睇

放心,今集畫面性應該唔強,唔會好嘔心
好想食腸粉
多麻醬!
岩岩食住腸粉睇
係咪兩點有 睇埋先訓
果故同啲腸粉一樣上癮
兩點啦
故呢?

傳說二:不能碰上的熟食攤檔(八)

Tony慢慢的走著,背後的身影卻愈來愈接近他。

「Tony!」一把女聲從他背後響起,竟然是Sharon!

「Sharon,點解你會喺度架?你!你又跟踪我?」Tony驚訝地回頭,用頗為憤怒的語氣說,看來這並不是第一次被Sharon跟踪。

「係!我係跟踪你!因為你同果個賤人一齊去街!點解你要咁做呀Tony,我對你唔好咩?你要咩我都可以俾到你架!你唔好再同個賤人一齊啦!」Sharon激動地抓著Tony,Tony一臉嫌惡地甩開了她的手。

「夠啦!我要同邊個一齊唔關你事!我同你嘅關係已經完咗啦,唔好再纏住我!」Tony不耐煩地說。

「點解……點解呀?當初你喺公司做錯嘢,如果唔係我幫你,你一早已經俾公司炒咗,你……」Sharon話才說到一半,Tony便制止了她。

「八婆!講咩呀你,果次係你自願幫手架,咪諗住咁樣可以威脅我!仲有,上次單嘢,你做過啲咩你自己好清楚,你要爆大鑊嘅有事果個肯定係你唔係我!」Tony兇狠地說。

「點解要咁對我……果個女人有咩好?我要趕佢走!我要趕佢走!」Sharon流起淚來,悲痛地說。

「佢有咩好?佢樣樣都好過你,我揀佢好正常!你即管趕走佢,我無所謂,咁樣仲好,無人同我爭升職,佢失落我又可以安慰佢!你係要趕佢走就快啦!不過麻煩你唔好再係公司無理取鬧,知唔知你鬧人個樣真係好樣衰呀!」Tony無恥地說。

「你……你……我唔會趕佢走!我要留佢喺公司,我要日日鬧佢!等佢夜晚OT再去折磨佢!你愈係鍾意佢我愈要咁做!」Sharon已經接近失控。

「你話等佢OT再折磨佢?即係之前兩次OT搞到佢咁慘都係你做嘅?」Tony說。

「係!我特登要佢OT,我就係要折磨佢,咁點呀?」Sharon大喊。

「痴線婆!我警告你唔好再嚇Daisy,同埋唔好再煩我!你唔好唔記得你之前對公司做過啲咩呀!唔好再逼我爆你大鑊!」Tony威脅她後,便轉身離開。

「點解……點解個個男人都係咁……你係咁,之前Kenny又係咁,明明係同我一齊,之後又果個賤人Mina一樣!點解呀!!!!」Sharon哭得淚流滿面。

「如果Daisy可以好似Mina咁,永遠消失,唔再出現喺公司就好啦!」Sharon抹了抹臉上的眼淚,悲痛地邊想著「消失啦!消失啦!」邊離開了。

Tony則在思考著,如何告訴Daisy,之前所謂的怪事其實都是Sharon搞出來的。

隨著兩人離開,這晚的鬧劇結束了。
而Daisy在放鬆了一整天後,晚上並沒有夢到奇怪的東西,一切看似都落幕了。

接下的數天,Daisy在公司再沒有受到Sharon的責難,晚上亦沒有再碰到那熟食攤檔,而且每晚都睡得非常安穩,看來一切都成為過去了。

在這段時間,Tony亦把Sharon暗地在公司裏嚇Daisy的事情告訴了她,Daisy聽後,並沒有感到生氣或有太大的反應,反而更加安心。

「你唔嬲咩?」Tony問。

「我唔嬲啦,仲反而放心咗!反正佢都玩開我架啦,多一件唔多,少一件唔少。依家起碼證明咗唔係我出現幻覺,亦唔係有啲咩古靈精怪嘢嘛。」Daisy笑說。

然後,就像甚麼也沒有發生過似的,Daisy平穩的來到星期五。

「Daisy,今晚我地去食日本嘢囉?」Tony說。

「今晚唔得呀,Sharon俾咗個Project我,我要OT呀,你返去先啦。」Daisy微笑回應。

Tony聽到後一臉不悅,輕聲說:
「佢又借啲意為難你呀?」

「唔好咁講啦,今次係個客要求嘅,所以無辨法啦。」Daisy搖了搖頭,輕聲回應。

「咁……駛唔駛我留低陪你,等你做完我就同你食宵夜。」Tony還是有點不放心,怕Sharon又做出些甚麼。

「哎吔,唔駛啦,你去做自己嘢啦。上次你同我講完,就算有咩奇怪嘢我都唔會驚架啦。你返去抖下,聽日再諗下有咩做,可以陪我一齊去放鬆下啦。」Daisy笑著說,Tony也只好接受,反正明天也能見面,應該沒有甚麼問題吧。

所有人都離開後,Daisy在公司裏努力的工作著,絲毫沒有感到有任何異樣。

「搞掂晒!咦?Tony?」Daisy看著手機,顯示著Tony傳送來約她的訊息。

Daisy回覆過後,關好電腦後便準備離開。
就在她關好燈,準備離開公司的瞬間,她突然看到,在辦公室的中間,有一個光影閃過。

那光影不是很好形容,亮度大慨跟螢火蟲差不多,而形象大慨就是一個捲縮著的人,坐在地上用雙手抱著腳的形態。
但由於那身影一瞬即逝,所以也不能再多作描述。
Daisy那半踏出公司的雙腳,一剎那像結了冰般停住了,腦海內的恐怖記憶仿佛又要被喚醒過來。

「Sharon,係咪你呀?唔好玩啦,Tony話咗俾我知,之前都係你嚇我,你出嚟啦,我唔驚你架!」Daisy壯了壯膽子,大聲地說。

空無一人的公司裏,只迴蕩著Daisy的叫聲,沒有任何人回應她。
Daisy心感不妙,正欲離開公司關上大門,她突然聽到「踏踏!踏踏!」的腳步聲響起。

那腳步聲響起的同時,那道光影亦顯現出來,但兩者均在出現後的一瞬間消失了。

Daisy看到此情此景,只感到心臟強烈的跳動著,恐怖感漫延至她的全身。
「唔……唔好玩啦,Sharon!你出嚟啦……我我我……我唔驚架……」

話音剛落,腳步聲跟光影再次顯現,仿佛在回應Daisy的說話一樣。
而Daisy心裏只有一個念頭,就是向外逃走,但無奈雙腳卻不聽使喚,絲毫沒有離開的跡象。

更恐怖的是,那聲音和光影像知道Daisy無法離開,於是明顯很有節奏地,一步 一步的接近她。
這就好像有一個人慢慢的朝自己走來,但眼前卻沒有任何實體,面對這樣怪異的現象,正常人也會感到恐懼吧!

Daisy能夠不暈死過去,已經算是非常厲害,但她沒有想到,那道光影在經過了一陣子後,竟在她面前慢慢凝聚起來,並用一把很高分貝並有點刺耳的聲音對她說:
「你係咪唔驚呀?我……我有嘢同你,同你講……」

Daisy很清楚聽到每一個字,但腦袋已沒有正常處理那句話的含意,豆大的淚珠從她的眼內不斷瘋湧出來,恐怖的感覺像洪水解放般向Daisy襲擊,再這樣下去,Daisy的心臟可能真會承受不了這種壓力,而導致停止跳動也不會奇怪。

而下一刻,她突然感到右手被甚麼抓著,她再也控制不了大叫了出來。
但那東西並沒有因為她的叫聲而鬆開,反而用力的把她拉離了公司範圍。

那道光影在Daisy離開了公司範圍後,便又消失了。

「謝小姐,無事啦!」一把熟悉的聲音對Daisy說,驚魂未定的她未能分辨出是誰,只能繼續用急促的呼吸和流淚來幫助緩解她的情緒。

「謝小姐!謝小姐!」那聲音再次響起來,Daisy這次總算知道這是誰了,是達叔!

「達……達……達叔!我好驚呀!!!!!哇!!!!!」看到達叔後,不知道是因為安心還是其他原因,Daisy又大哭了起來。

花了好一段時間,並喝了達叔沖泡的熱茶後,Daisy總算收拾了心情並停止了流淚,但身體的顫抖卻絲毫沒有減退。

「謝小姐,你唔好嚇我呀,你無事呀?」達叔看見Daisy的樣子,忍不住關心地問。

「我……我……」才剛吐出了一個字的Daisy,又禁不住哭了起來。

這樣的情況大慨重覆了數次後,達叔終於再說:
「謝小姐你唔駛咁驚,照我睇果隻嘢應該無咩惡意,至少我唔覺得佢想害你。」達叔這樣說的時候,卻即時引起了Daisy的反應。

「達叔,咩果隻嘢?咩無惡意?你係咪知道啲咩?係嘅話你話我知啦,我唔想俾……果……果隻嘢嚇死呀!」Daisy緊張地問。

「其實如果隻嘢有惡意,佢應該唔係顯現喺你面前,而係直接去嚇你甚至傷害你。而且……」達叔欲言又止。

「而且咩呀?求下你話我知啦!」Daisy追問猶豫著的達叔。

「其實喺之前,你地公司有個女仔失咗踪,我仲記得佢嘅感覺,同頭先你遇到嘅果隻嘢差唔多,我懷疑佢返咗嚟。」達叔正色地說,一點都不像在開玩笑。

「吓?!果……果隻嘢返嚟做咩呀?」Daisy既驚訝又害怕的說。

「呢層我真係唔知,不過所有靈體留得喺世界上嘅,都一定有啲怨念,不過我感覺到佢對你無惡意,而且好似有啲嘢想話俾你知。」達叔分析。

「有嘢想同我講?」Daisy突然想起那光影對她說了一些話,但內容卻早已因恐懼而消失得七七八八了。

「點都好啦,謝小姐你驚嘅就唔好留咁夜啦。同埋,你係咪無去到寺廟求籤?真係無嘅話,你最好快啲去寺廟逛個圈,我諗咁樣可以洗洗你嘅霉氣。」達叔給了些意見Daisy。

Daisy跟達叔又談了一會後,便決定翌日去寺廟求一道平安符,以阻擋奇怪的東西再騷擾她。
然後,她便離開了。

Daisy以為這晚的驚嚇應該已經完結,殊不知在回家的路上,她的另一恐懼來源,熟食攤檔又再次出現了。

這次,Daisy會否又忍不住去吃那些白滑的腸粉呢?
而且,每次Daisy碰上那熟食攤檔,都會在公司碰上怪事,這……難道只是巧合嗎?
好眼瞓,聽日繼續
嘩屌你睇到好驚呀

食啲腸粉定定驚先啦
好撚正
嘩屌你睇到好驚呀

食啲腸粉定定驚先啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞