[堅持呢個係短篇]香港都市傳說二-不能碰上的熟食攤檔

1001 回覆
267 Like 6 Dislike
高質
高質

樓主搞到我好想食腸粉
好有南極熊貓人feel
lm
今晚幾點有
今晚幾點有

啱啱返到,預十二點
好睇 推兩野先
今晚幾點有

啱啱返到,預十二點

Live左
無上次咁緊張 但依然懸疑
我係黎追文嘅
等緊
等~寂寞到夜深
傳說二:不能碰上的熟食攤檔(七)

「呢度係咪好舒服呢?平時我覺得攰或者有壓力就會嚟呢度架啦!仲有呀……」Tony帶Daisy來到一個風景怡人的地方,再加上成功約到Daisy,使他高興得不斷說話。

Daisy的表現卻完全相反,死氣沉沉,悶悶不樂的,即使Tony再賣力的引她發笑,她的表情始終如一,這使Tony感到少許的挫敗和失落。

「Daisy,其實……你係咪唔想同我出街?你可以直接同我講架,咁……我會明嘅……」Tony誤以為Daisy不想跟她約會,所以才表現得如此奇怪。

「吓?唔……唔係呀……只係……」Daisy欲言又止,話到了嘴邊後又吞回肚子裏,表現得十分煩惱。

「你係咪有啲咩唔開心,或者有嘢煩緊呀?係嘅話你同我講啦!呀,定你煩緊升職啲嘢呀?無論到時係你定係我升,都唔會影響我地架。」Tony輕輕捉著Daisy的雙手,才發現她竟在微微發抖。

「唔……唔係咁,我只係……我都唔知點講……Tony,你……有無聽過公司嘅奇怪傳聞。同埋,你信唔信夢嘅嘢真係可以反映喺現實?」Daisy把她心中的疑問,向Tony提問,可見她愈來愈相信Tony了。

「吓?奇怪傳聞?夢境變現實?Daisy你無事呀嘛?」Tony像是完全不知道Daisy在問甚麼,擔心地問。

「其實……唉……我都唔知點講,總知,我就覺得呢排好怪啦……我係咪精神有問題呀?我……我……」Daisy在說話的同時,身體顫抖得更加厲害。

Tony雖然仍然未能理解Daisy的說話,但他肯定Daisy有著很大的困擾,這種狀態的Daisy,他可是從未碰到過。

「唔駛驚!我會陪住你!我同你搵個地方坐低,等你冷靜啲先,嚟,行啦!」Tony為Daisy的情況感到憂慮,不自覺的拖著Daisy離去。

Daisy感受到Tony的關心和手中傳來的溫暖,人亦稍為冷靜下來。

「一杯精選花茶,一杯Black Coffee,另外要個小食拼盤,係咁多先啦唔該。」Tony把Daisy帶到中環一家小店內,環境非常清靜,而且人客不多,很是適合情侶約會……啊,很適合談天的地方才對。

「呢度環境幾好喎,你成日嚟架?」Daisy坐下來後,聽著店內柔揚的音樂,表情也變得放鬆起來。

「嚟過幾次啦,之前喺公司做嘢唔係好順利,行下行下就入咗嚟呢度。呢度啲花茶有定神嘅作用,我有時太攰或者太大壓力就會嚟呢度抖下!雖然咁講有啲衰,不過呢度勝在無乜人,唔會好嘈,適合我放鬆心情。」Tony看見Daisy稍為放鬆,也不自覺的笑了起來。

兩人吃喝了一輪,Daisy也漸漸變回平日的她,這雖然是一件好事,但Tony卻在苦惱著應如何帶出剛剛Daisy的煩惱。

Daisy察覺到Tony的異樣,聰明的她當然知道Tony在想些甚麼,氣氛瞬間由最高點降至冰點。

Tony知道再拖下去對事情並沒有幫助,於是鼓起勇氣對Daisy詢問:
「Daisy,你……頭先咪有啲嘢想講嘅。雖然我唔知你面對緊啲咩困難,但我好想同你一齊去面對!兩個人去面對困難,總好過獨自一人,係咪?」

Daisy感受到Tony對自己的關心,俏臉一紅,輕輕別過頭來。
然而Tony的眼神仍然緊緊盯著Daisy,使Daisy無法再次逃避。

「咁……咁好啦。但係……你聽完之後,如果……我係話如果,你真係覺得我好奇怪,你就……直接同我講啦!我……我接受到架。」Tony堅定地點了點頭,靜待Daisy把她的煩惱說出來。

Daisy便把她在公司遇到的怪事,夢裏看見的影像,那天在酒吧聽到的怪事,還有心中的煩惱等等,都一一向Tony傾訴。
「就係咁啦……呢幾日簡直好似渡日如年咁!我諗如果我再遇到呢啲事,我真係會崩潰!」Daisy說著說著,雖沒有流淚,但眼眶明顯有點泛紅。

Daisy的眼光一直盯著Tony,深怕自己的瘋言瘋語會嚇怕了他。

而的確,正常來說,各位可以想像一下,身邊有朋友對你說,在公司聽到怪聲音,又說甚麼買了小食後,竟像上癮般記掛著等等。
我想你不懷疑他有精神病,也至少會無視他的說話吧!

但Tony此刻,卻在認真思考,至少,他沒有隨便敷衍了事!
良久後,Tony終於開口了。

「嗯,Daisy,首先,我想講嘅係,我相信你所講嘅所有嘢。或者應該咁講,至少,果啲記憶對你嚟講,係真實亦都真係影響到你!所以呢個問題一定要正視!」Tony說話不久後,Daisy眨紅的雙眼不禁泛起了淚光,她想不到自己那些瘋言瘋語,Tony真的會認真的去思考。

「其實,我地以往都有唔少時間留喺公司OT,但一直都相安無事。而你聽到呢啲聲音,就係得罪咗Sharon之後,我只係假設……會唔會,係佢喺公司做咗咩手腳?」Tony繼續分析。

「吓……但係,果日我明明聽到腳步聲,但擰轉頭又見你唔到喎。」聽完Tony初步分析,Daisy也覺得有些道理,但還未能完全釋懷。

「人嘅想像力其實遠超我地想像,加上你連續幾日OT,咁攰嘅情況有啲奇怪諗法都唔出奇!」Tony說完後,Daisy頻頻點頭,看來頗為同意。

「而你講嘅熟食攤檔,可能只係你太肚餓而想像出嚟嘅嘢者,至少之前我同你返去果陣,的確喺咩都無,係咪?」Tony嘗試再解釋,但Daisy看來對這個解釋並不滿意。

「不過,我知道咁樣未必可以令你釋懷。所以,如果……我係話如果,你真係覺得好困擾,我識個朋友係做催眠治療,佢可以幫你搵到心入面嘅恐懼根源,知道咗之後,就可以對根源著手解決!」Tony雖然嘗試分析,但心裏其實也不排除向醫生尋求協助的可能。

「嗯……咁你又啱嘅……」Daisy聽到這建議,反而鬆了一口氣,看來她寧願自己心理上有問題,都不希望自己那些「幻想」的事情是事實。

「咁……啲同事講嘅……」Daisy不安地問。

「果啲傳聞嘅嘢,有邊個知真定假,話唔定係作出嚟嚇下你啫。所以,我俾你嘅建議係,放鬆心情,休息多啲,真係仲覺得大壓力,我幫你約我朋友,試下做催眠治療,實無事嘅!同埋,最緊要係……多啲俾我陪你……」Tony很快的帶過了公司傳聞那部份,然後便又變得溫柔起來,對Daisy表現得百般關心。

「Tony……」Daisy俏臉一紅,對Tony的暗示似乎有所明白,所以感到十分高興,但亦因為這樣,她沒有察覺到,Tony巧妙地省略了對公司傳聞的看法。

對Daisy來說,傳聞甚麼的,暫時已顯得不重要了。
因為最重要的,是困擾她的事情,暫且得到了解釋並看似找到了解決方法,如果只是去看催眠治療便能解決她的問題根源,她絕對樂意去做。

現在,Daisy的壓力像得到釋放般,使她暫時能忘卻那些怪事,跟Tony享受一段輕鬆的時光。

而Tony亦非常懂得照顧Daisy,親自把Daisy送回家中後才離開,避免Daisy又再「幻想」出那個誘人的熟食攤檔出來。

一切情況,在今天過後,都像暫時得到解決。

而Tony亦心滿意足地離開了Daisy的住所,並準備走到地鐵站乘車離去。
但這時,他不自覺的走過Daisy遇到熟食攤販的街道上,在黑暗中,有一個身影暗暗觀察著他。

到底,在這裏等待Tony的,到底是甚麼呢?
而Daisy,是否真如Tony所言,只是普通的壓力過大,所以才突然碰上那些怪事呢?

難道,Daisy的惡夢,就此完結?
今日Post得有啲遲,因為打到一半果陣,部電腦突然間死咗

多謝大家嘅等待,我會盡量如期出故架啦

仲有冇?
安心去睡
好緊張
樓主加油
希望我一個月後翻嚟個故會完咗

你地無非都係嫌我出得慢啫

成日睇到好緊張又live咗好無癮
已經遲啲入黎睇 點知都係咁快live左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞