[堅持呢個係短篇]香港都市傳說二-不能碰上的熟食攤檔

1001 回覆
267 Like 6 Dislike
今日幾點呀

十二點
今日幾點呀

十二點

幾多分?
今日幾點呀

十二點

幾多分?

幾多秒?
今日幾點呀

十二點

幾多分?

幾多秒?

你地
特登唔睇兩日番黎 得一篇
巴打出文啦
雖然好想有文睇 不過日日準時有文出算係咁啦 加油呀層次巴
作者再唔出就窒佢食腸粉

綁住佢喺四不像度 再逼佢食腸粉
作者再唔出就窒佢食腸粉

打到佢失禁痾尿落四不像度
作者再唔出就窒佢食腸粉

作者依家已經收到friend request

你地
我依家開始寫
作者再唔出就窒佢食腸粉

你地
我依家開始寫

拿我依家俾定道符你,無估錯你應該仲有三次機會
最後一次你先拎出嚟啊知嗎?

屌笑撚死
作者再唔出就窒佢食腸粉

你地
我依家開始寫

睇埋先訓
作者再唔出就窒佢食腸粉

你地
我依家開始寫

睇埋先訓

70% 衝刺中
晚晚都入黎食腸粉
傳說二:不能碰上的熟食攤檔(十八)

「Daisy,你匿埋咗喺邊呀?係!咪!呢!度!」美玲走到一個櫃子旁,把它打開後便順勢把刀刺進去,可惜卻撲了個空。

躲在另一個衣櫃裏的Daisy,看到這一幕不禁冒出了一身冷汗。

「快啲過嚟!快啲過嚟啦!我今次就算整唔死你,都一定要整傷你!」Daisy愈來愈緊張,呼吸愈來愈急促。

然後,本應在Daisy眼前的美玲,突然像發現了甚麼似的,慢慢的離開了房間。
這一下可把Daisy嚇得急了,到底美玲是發現了她的藏身之處而離開;還是美玲另有所圖所以離開呢?

Daisy在思考著應否離開衣櫃,去偷襲美玲的時候。她突然感到一陣猛烈的搖晃,然後她整個人連著衣櫃一起向前倒。

她還沒有意識到究竟發生了甚麼事,然後被撞得頭昏腦脹的她,聽到了美玲的聲音。

「呵呵,小Daisy,原來你喺呢度!係咪好辛苦呢,放心,我好快幫你解脫!」原來美玲繞了一圈,在Daisy身處的衣櫃後方出現,並把衣櫃推倒了。

由於衣櫃已經十分老舊,在倒下後,美玲拿起了一個鐵鎚,把衣櫃背面敲爛了。
在破洞中,可以看到Daisy正輕輕按著自己的頭,看來神志還不是太清醒。

美玲看到Daisy手上拿著黃符和一樽紅色的液體,臉上露出了一個詭異的笑容。

她用力的拉起了Daisy,然後邊恥笑邊說:
「你就係想靠呢啲爛鬼符對付我呀?八婆,係咪呀?係咪呀?」

Daisy被美玲拉起時,神志變得有點清醒,但身體明顯配合不到她的想法,只能狠狠瞪著美玲以示她的怒氣。

「八婆!個樣咁衰咩意思?你想用道符對付我?好!好呀!我就貼俾你睇!」美玲一手把Daisy的黃符搶了過來,把符貼在身上。

但很明顯,美玲完全沒有受傷的樣子,Daisy則露出了一副失望的表情。

「哈哈哈哈!白痴,呢咁嘅玩具對我會有用咩?我呸!呢樽嘢,就等你自己飲返啦!」美玲把Daisy手上那樽雞血也搶了過來,然後強行把那樽血液權進Daisy口中。

一陣濃烈的腥臭味,從口腔湧到鼻子,然後Daisy就感到血液慢慢的流進胃裏,那種腥臭的味道,令Daisy感到胃部很不舒服,終於引不住嘔吐大作!

「八婆!係咪好好味呢?飲完藥水到食藥丸啦!頭先啲腸粉跌晒落地變晒啲腐水,我特登整過啲新嘅俾你!不過,無時間加工,你慢慢食住先啦。」美玲拿出一碟灰黑色的腸粉,跟以往散發著誘人的香氣不同,這次的腸粉發出像腐肉般的氣味,使Daisy嘔吐得更厲害。

「你咁麻煩架,特登整俾你食又要嘔!呀,打開你個胃直接放入去咪得囉!」美玲看到嘔吐大作的Daisy,感到十分反感。

Daisy聽到後,勉強忍著翻滾的胃袋,逃出了房間。

「哈哈哈哈!我嚇下你啫,你唔食,我又點幫你剝皮呢!同埋你走,你又走得去邊?」美玲放下了那碟發黑的腸粉,重新準備了一碟新的,白滑又富有香氣的腸粉。

Daisy不斷在屋內跑著,但就是找不到任何可用的東西,結果,她又來到了廚房。
由於每次來到廚房時,都是處於驚恐的狀態,又或是已經被美玲抓到並被她剝皮,她還沒有一次認真的看過這個廚房。
這一次,Daisy總算看到廚房的全貌了。
原來廚房裏,有一個像曬衣架的地方,正掛著一幅又一幅,正流著鮮血的人皮!

而且那些人皮,全部的感覺都十分老舊,而且充滿著傷痕和一些像是濃瘡的痕跡!
除了那個「人皮曬衣架」之外,其他地方也是一片血淋淋,完全想像不到這裏會是一個廚房。

Daisy看到後,本已平伏的胃袋,又開始翻滾起來!

「點呀,果度啲皮係咪好恐怖,好嘔心呢?我會不停搵你地呢啲又年輕又靚嘅女仔,就係因為我層皮隔一段時間又會變得又老又醜又多濃瘡,所以我先要Keep住咁做!你話係咪好唔公平,點解你地可以有咁靚嘅皮膚,我就無,仲要咁核突!點解呀!」美玲像瘋了般站在廚房門前,看著Daisy。

「就……就係為咗自己你搞到我咁?你食屎啦!」Daisy不斷把廚房裏的東西都丟向美玲,但這樣又怎會阻止得到她!

「好啦!玩完啦!今次第四次,好快就完架啦!我都係好人嚟,我唔會要你痛苦好耐!所以,為咗我去食啦!」美玲說完,再一次把那些腸粉塞進Daisy口裏。

Daisy知道自己失敗了,在一陣羞恥、無奈和痛苦的感覺下,她失去了知覺!

Tony在Mina消失後,馬上離開了公司,沿著Daisy回家的路邊走邊搜尋。
走到一半的時候,Tony發現了運動場附近出現了一團濃霧,他馬上衝進去,希望能找到Daisy。

他在迷霧中找了又找,但就是看不到Daisy的踪影,直到迷霧慢慢散開後,他看見Daisy正迷迷糊糊的走著,看起來是正走回家裏。

「Daisy!Daisy!!!」Tony跑上前,卻發現Daisy完全聽不到他的叫喊。

當他走得更近時,他看到Daisy的皮膚明顯比之前變得更差了!
而更奇怪的是,Tony看著Daisy那雙像是失去了靈魂的雙眼,此刻的Daisy看來就像行屍一樣!

Tony忍不住抓著Daisy的右手:「Daisy!」

就在Tony碰到Daisy的瞬間,Daisy暈倒了。
過了不知多少時間,Daisy總算醒來了,她發現自己身處在屋邨裏的公園內,而旁邊正是特地來找她的Tony。

「Daisy你醒啦?」Tony看著躺在他大腿上的Daisy,關心地說。

Daisy嚇了一跳,馬上站了起來,並背對著Tony。
「你……你點解會喺度?」

「我……我喺你搵你!不過,我要先同你講一聲,對唔住!Daisy你原諒我啦!」Tony在Daisy背後誠心的道歉。

「點……點解你要道歉?」Daisy不明所以。

於是Tony便把剛剛在公司遇到Mina的事情告訴Daisy,當然也包括了Mina提供解決問題的方法。

「就……就係咁啦!所以,Daisy,之前唔好意思,係我無設身處地為你去諗,求你原諒我啦。」Tony誠懇地說。

Daisy聽到後,雖然有點感動,但她卻仍然不回頭。
「你……你唔駛道歉。係……係我唔知點面對你啫!始終,我依家……咁嘅樣……我唔明連累你、嚇親你!」Daisy說話的時候,看到她那姑枯枝般的雙手,別說是Tony,她連自己那關也過不了。

「好多謝你幫我……但係,我唔可以再連累你!如果,嗰個Mina講嘅嘢係真,我又可以順利做到,等我唔駛再俾隻嘢控制果陣,我會嚟搵你。多謝你呀Tony!

Daisy說完後,便立即跑回家中,餘下Tony一個呆站在公園裏!

到底,Mina的方法有沒有效?
這個,恐怕只有實際體驗過的人才知道,所以Daisy已決定了,再一次遇上美玲時,她一定會找出Mina的骸骨!

Daisy的性命,只餘下三天!
臨瞓等到post!! 正~
好似打大佬搵弱點咁
最後一次靠道符整弱隻鬼,之後再由道士同佢打之際去搵骨,叫人幫手做底美玲
原來唔係俾人呃
係D道具唔夠勁
飲雞血
小點有蝦米腸
中點有叉燒腸
大點有鮮蝦腸
唔啱食?
深夜12點特別推介
人肉腸
好似打大佬搵弱點咁
最後一次靠道符整弱隻鬼,之後再由道士同佢打之際去搵骨,叫人幫手做底美玲

打鬼靠執骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞