兩個銀行OFFER 點簡好?

48 回覆
1 Like 17 Dislike
出黎做左幾年野,想求大家意見? 人工兩間一樣,

1. 細BANK CREDIT RISK ANALYST ->
主力分析前線掉落黎既CREDIT PROPOSAL (PERSONAL/COMMERCIAL)
個位長期請人, 網上睇COMMENT CHUR 到震,
但應該可以學到好多RETAIL/SME CREDIT 既野, 對長遠發展應該較好

2. 大BANK CORP BANK RM ASSISTANT ->
主力幫CORP RM 手湊客, 做CS, 亦有機會會幫RM手寫PROPOSAL ,
呢到學到既野應該唔多, 對比上面果間, 但呢到既MEDICAL , 假期及福利極好

大家比D意見~
一定係1
一定係2
人工呢? 唔中意對客咪1 中意對客咪2囉 好難揀咩
1係咪即係審批部
人工差幾百only, 你當一樣就ok,
yup , credit approval dept
樣柒揀一 靚仔揀二
其實兩份都唔洗點見客, corp rm support 其實都係主力係電話到處理客戶問題。
正常樣
利申: 有女
兩份人工各幾多?本身你做邊咩?
第一間集友?唔好去,走唔到
仲有兩間係中資定外資?
我會揀2 始終rm搵得多d 加埋福利好
長遠穩定 1
短期升得快 2
佢條path 少機會上到corp rm, 最多都係做返個senior rm sup or rm sup team head 咁,我所知果到 9成 corp rm 都係MT出身。
人工一樣 ,本身係做緊commercial RM
兩間都算外資, 但香港黎講,佢地規模都有段距離
唔係,不過呢間感覺都幾霉下,haha
Commercial RM洗咩做RM assistant呀?直接做Corp RM咪得
歐/美資細bank好少掂retail/sme嫁喎
亞洲bank黎講 坡仔1我覺得轉工都有機繼續上
因為2真係做死一世support role無運行
我間行個啲做到40幾歲都仲係senior asso
男仔有上進心好啲嘅
Sorry, 應該話係SME Rm 會比較岩d, 個skill set 係完全apply 唔到去corp到.
我都係咁諗 坊間好多commercial RM實際上係睇SME 同Corp跟本有本質上嘅分別
yup,完全係兩碼子既事,
淨係proposal 已經係兩個世界,
仲要一個係湊盤,一個係跑數。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞