救彊清道夫Vampire Cleanup Department與明禎動向討論區[2]

762 回覆
12 Like 6 Dislike

咁我有冇

冇啦 係得咁多個新人

仲有猿仔

結局先再請其他人

請華女入去做

十幾年之後,啊天做左啊秋個位,有一日,一個後生女去IN新人
「記唔記得我?係華女啊,我要加入!」

「見你份CV,係疫控做緊,做乜要加入我地?」天問。

「老豆嘅死,一直以黎對我黎講,都係一件不能磨滅嘅事。」華女答。「如果嗰陣我有能力⋯」華女開始抽泣。

「唔得,」天背向華女。「我唔可以對唔住你老豆。」

「做咗醫生咪好,係你老豆所希望嘅。」天再解釋。

「但係⋯」華女的眼淚開始不自覺的落下。「做醫生冇任何意義!」

「救人,乜唔係最有意義嘅事咩?」天回應。「VCD亦都一樣。」

「其實呢排,我一直研究緊屍毒⋯」華女說。「根本唔係我地疫控所能控制到嘅!」

「所以我要加入VCD。」華女更堅決的說。

「嗯,」天開始被打動。「畀我再諗下。」

有得玩下𡃓

唔係死啊爺咩
夜D繼續出文

冇啦 係得咁多個新人

仲有猿仔

結局先再請其他人

請華女入去做

十幾年之後,啊天做左啊秋個位,有一日,一個後生女去IN新人
「記唔記得我?係華女啊,我要加入!」

「見你份CV,係疫控做緊,做乜要加入我地?」天問。

「老豆嘅死,一直以黎對我黎講,都係一件不能磨滅嘅事。」華女答。「如果嗰陣我有能力⋯」華女開始抽泣。

「唔得,」天背向華女。「我唔可以對唔住你老豆。」

「做咗醫生咪好,係你老豆所希望嘅。」天再解釋。

「但係⋯」華女的眼淚開始不自覺的落下。「做醫生冇任何意義!」

「救人,乜唔係最有意義嘅事咩?」天回應。「VCD亦都一樣。」

「其實呢排,我一直研究緊屍毒⋯」華女說。「根本唔係我地疫控所能控制到嘅!」

「所以我要加入VCD。」華女更堅決的說。

「嗯,」天開始被打動。「畀我再諗下。」

有得玩下𡃓

唔係死啊爺咩

好似又係 是但啦
想問下導演個妹妹仔係點搵做演員既

覺得哩個角色同VCD幾有緣

啊爺比殭屍咬死,因為咁啊天之後識VCD既人
pakwingyan

華女的設定是想把整個故事世界拉回現實一點。起初想,如果有人變了殭屍,哪麼他的親人知不知道呢?如果VCD殺了殭屍,怎樣隱瞞處理屍體的事實呢?所以就更需要有靈堂的一場戲,交代清楚比觀眾聽。
pakwingyan

華女的設定是想把整個故事世界拉回現實一點。起初想,如果有人變了殭屍,哪麼他的親人知不知道呢?如果VCD殺了殭屍,怎樣隱瞞處理屍體的事實呢?所以就更需要有靈堂的一場戲,交代清楚比觀眾聽。

更新了
更新了

更新了

等到了
推返起先
推返起先

星期四睇埋last 一次
原名《屍奔日記》,愛情feel重d

仲玩埋食字添
更新了

仲玩埋食字添

屍奔可以解屍識行識走
又解想同殭屍小夏私奔
但冇左清道夫哩個重點

仲玩埋食字添

屍奔可以解屍識行識走
又解想同殭屍小夏私奔
但冇左清道夫哩個重點

但原名未必咁吸引人
我都係比個名吸引去睇
點知就中毒了
小夏bb

部電話

部電話

咬住左
從未試過一套港產片,唔捨得佢落。
最多都係xmen 會睇幾次,本來諗logan 睇幾次,結果去睇晒清道夫
剛好上個時有唔開心野,陪左我成個月,令我又有動力同勇氣去繼續行

部電話

咬住左

明禎咁好牙力

部電話

咬住左

明禎咁好牙力

唔知本人定替身
從未試過一套港產片,唔捨得佢落
最多都係xmen 會睇幾次,本來諗logan 睇幾次,結果去睇晒清道夫
剛好上個時有唔開心野,陪左我成個月,令我又有動力同勇氣去繼續行

我都好想佢唔落
唯有等bluray
但都冇戲院種feel咁正

我都好想佢唔落
唯有等bluray

Bluray應該有返啲補完鏡頭
再加返一張poster
肯撚定買

我都好想佢唔落
唯有等bluray

Bluray應該有返啲補完鏡頭
再加返一張poster
肯撚定買

如果係音音姐poster,你買唔買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞