事頭婆:不准哈里夫婦商標冠上「王室」

104 回覆
673 Like 2 Dislike

哈里王子與妻子梅根去年底以「薩塞克斯王室」(Sussex Royal)為名,註冊上百品項的商標權。據《每日郵報》報道,女王不允許孫子的商標冠上「王室」(Royal)。

哈里與梅根今年初閃電宣布退於幕後之前,媒體去年底早一步揭露,「薩塞克斯王室」向英國智慧財產局(Intellectual Property Office)註冊超過上百品項商標權。註冊品項包括社福領域,例如慈善基金、諮商服務,以及運動服飾、頭飾、洋裝等需要印花的服飾,還有報紙、雜誌、教科書、賀卡等印刷類商標。申請單位是哈里與梅根成立的薩塞克斯王室基金會。

在兩人宣布要告別英國王室之後,這些商標權曾一度被認為將是兩人未來的生財之道。

不過,《每日郵報》18日報道,女王伊利莎伯二世和高階官員經過冗長討論後,據信已經決定哈里與梅根的「品牌」不能使用「王室」字眼。

除了註冊商標和基金會名稱之外,哈里與梅根目前經營的官方IG帳號名以及網站也是使用「薩塞克斯王室」。兩人的IG帳號有超過1120萬名追隨者。

女王做出決定之後,哈里與梅根可能得替品牌重新命名。

《每日郵報》指出,雖然情況很複雜,最後細節還需要討論,但據知哈里與梅根已經接受這項決定,不會使用「薩塞克斯王室」品牌名,一切都將歸零重來,包括網站、基金會等,都必須重新命名後再註冊。
柒咗
預咗啦下話,點會畀個黑鬼拎住佢地屋企個名去威
想擺脫「皇室」束縛,又想要皇室帶來嘅利潤...
事頭婆做得好,唔可以俾佢地得逞
脫離左王室仲想用royal
日落帝國剩係搞埋d 無聊野,王室未又係奶共,queen 喎,未又係奶維尼
其實幾欣賞哈里
英女王:習近平夫婦訪問團沒禮貌,招待員真倒霉
https://www.thenewslens.com/article/29216
英女王:中國外交官非常無禮
https://www.youtube.com/watch?v=k23GnnaEpNI
SussexRoyal
蝗蝨人員
Queen 鬼有決策權
門面上有權力
實際上一用就等於憲政危機,等俾人廢
On9
如果死皮賴臉要用Royal都幾cheap
下面d comment一睇就知咩叫鄉下出黎
仲以為走得咁瀟瀟,原來鋪晒路
我講錯乜先?大家拎出黍討論下
依加完全係首相行使王室權力
大部份人都唔覺得 Queen 應該做政治決定
所以之前 BJ 先可以玩野話俾人不信任動議都唔會 resign
唔動用政治權力同唔管束皇室家族可用權利係兩樣嘢
你唔知好多野唔代表唔存在。完
你知唔知英國人有幾咁重視royal family
比個例子你 當日Prince William 結婚所有英國人幾開心睇緊
你試下行不信任動議Queen,我諗提出果個比人殺咗都似
一陣酸縮味
$essex-r0yaL

同打機啲id一樣
維尼條啫再臭咪又係照含
不如叫 Suss ex-royal
呢個係管家事權喎
唔同政治權利
明你想講咩,但呢個情況下唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞