原本打算辭職/裸辭嘅你仲走唔走

361 回覆
284 Like 10 Dislike
忍不住班人,好想即走,壓力太大
本身公司in 左個candidate 都諗住請
佢話市道唔好都係唔走reject 咗個offer
等6月做夠一年派BONUS就走
公司本身話1月 人工Review 同出Bonus
點知咩都無 之後要人返工又無口罩
勁想即走 但我窮 所以都係捱到 4月再算 因為 4月夠一年
一定唔裸辭,𠵱家失業匿屋企冇錯喺正
反正人人唔出街

但4,5月嗰陣要搵工就仆街了
多人爭到傻
我哋都係咁, 少咗人返, 工作量不變, 之後今年講好唔會再請人
2019 fg ? 半年就一皮上兩皮,6 月就3 皮
5月畢業 跟住無去旅行 就即刻搵到工 跟住12月搵到新工 就1月辭職 休息半個月去個旅行 2月番新工咁
依家應該無可能3萬啦 可能下年有機會 算係咁 fg黎講有2萬幾蚊
搵唔到工轉,被逼繼續留係度.....
算係好好了大哥,好彩你做IT , developer ?
呢個星期失落到極點
會諗到極灰想自殺
完全明白 岩岩轉左新工做到勁唔開心 勁想走 但考慮到而家嘅情況 好似繼續惡化 真係唔知點好
3月底過probation
我唔想俾佢過我probation但外面send佐差唔多30份application都冇回頭
我番左一個幾月 想probation前走 唔駛咁長通知期 不過都係sd左10幾入cv都無回頭
原本想年後交信,點知年前公司已經搵我傾,加左10%人工留我,點知年後就爆肺炎諗番覺得好彩,如果唔係有排搵唔到工
你同我一樣
呢幾日情緒太差on99 send錯埋cv
做IT network support咋😂
我5月會走,依家開始搵工
IT 照搵到工,不過interview 機會堅係少好多
我好想辭職呀,好大壓力好辛苦,成日放工24小時7日都打來,又追job又剩,做到個人好無心機
Same
但係
做lab 慘過失業
Cut好多人,嚟緊workload好大,好想走,但人工又唔低,外面唔易搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞