藍田茜發道項目

385 回覆
2 Like 38 Dislike
用10號風球極端例子來做比較
好多活動一年一先得個一次,仲要係星期六日休息日,影響唔到正常五天工作週返工出入。有住開赤柱豪宅私樓居屋公屋宿舍經驗嘅,都會係特別日子晨早9點出街去到夜晚6點後先返嚟,或者買定幾日餸嗰日唔出街。聖誕嗰啲活動越搞越垃圾,年年一式一樣工展會已經吸引唔到人入去,舊年聖誕市集入場人數係下跌咗嘅。
呢到無人係發展商,唔係普通人就係AA,放風有乜用?影響到定價ga咩?

「新樓」呢兩隻字,近年真係勁貴,俾左好多溢價。我自己覺得唔值,所以都係買2手。但事實就係D新樓好好賣。

報導中的位自稱居住赤柱, 經常揸車出入嘅嘅姚女士,可能都唔係住喺赤柱啦
安裝左交通燈喺大潭道已經超過一年,已經冇乜發生交通堵塞問題,山泥傾瀉水浸到到都有。
姓姚呢個深藍係赤石連提名人數都不夠,來自民主屍路
市場上都總會有準買家有新樓情意結。 不過之前啲人追捧新樓主要係因為按揭方式嘅問題, 依家林鄭降低咗一千萬以下樓宇嘅按揭門檻, 我覺得對新樓嘅定價係有打擊嘅。
不過今年嘅經濟狀況都唔會好, 相信如果發展商真係想今年賣,個價一定唔會進取
算啦,你贏啦,其實赤柱係好方便, 除咗豪宅區嗰邊啲人之外,就算住居屋啲人都特別有錢,有唔買車嘅大多數都只係車位不足所以唔買, 不過就算乘搭公共交通工具出入市區返工放工都係好方便, 又唔會點塞車。
我諗諗下都覺得住市區好戇鳩, 有邊度交通方便得過住赤柱呢
同埋你唔好周圍同人講赤柱交通其實好方便呀, 我諗大部分嘅香港人都唔知㗎, 你咁樣爆咗出嚟,啲人買貴曬赤柱啲居屋就弊喇
歡迎買家買貴赤柱樓價
油塘只會考慮油塘灣
油塘灣講補地價近20年都無消息🥱
中學嗰時講到而家
位置因素只係決定樓價嘅其中之一,樓齡都係因素。一般住宅樓齡每相差一年,樓價相差接近1%。
茜發道新盤鄰近麗港城,當兩者除咗相差三十年樓齡其他因素無分別,麗港城呎價值約$14k, 新盤咪值大約$18.2k。
當然麗港城有啲原因係偏平,每個盤又實會有先天嘅分別嘅,新盤都要睇埋會記有咩料令到佢再值賣得貴啲。
很可惜新開發區規劃上係完全無商業設施,買個麵包買支漂白水都要行去麗港城商場。影響會係麗港城商場租值增加和商店種類會更多元化,219X 621巴士會加班次。但對於新盤住客每次購物要行斜路,有輪椅出入會好唔方便。
觀塘會變
Yes 觀塘會因為凱匯而變
冇bye
凱滙有冇商場
有 好大
有自己果個
行去對面apm又得
好正
凱匯商場業主係市建局
希望市建局搞好啲商戶組合
早排經過, 成個盤外型勁有氣勢, 又靚又開揚, 真係好好J
信和商場有進步
如果好似荃新天地咁都幾正
觀塘個商場信和係0%擁有權
希望佢快d收購埋附近
URA都係想將觀塘變到TKO咁架啦
天橋取代行人路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞