藍田茜發道項目

385 回覆
2 Like 38 Dislike
匯景比麗港城只係貴5.6% (from CCL)
凱匯地段靚過匯景
油塘新樓都貴過匯景,位置係咪好靚?
明顯係新舊問題
不如你望下匯景去觀塘快定係太古城去中環快???
你幾耐冇出過街? 知唔知港島東商業區係邊道㗎?
另外港島東商業區相對觀塘工商業區high class
我上面已提過, 依家又不厭其煩再講多一次
海景, 傳統,半山, 名校網, 呢四個因素會干擾 location係大曬嘅定律。
匯景實用呎價平均 比麗港城高 10%,我啱啱已開中原嘅app確定多一次
其實匯景去港島東都好快,快過凱匯
凱匯對面係商場酒店
9龍灣已經改做商業區
前面堆工廈遲D變晒寫字樓
藍田無得比
時鐘酒店?金橋華廈好多啊
師兄真係有心機,打咁多字回應!呢到D人好唔願意接受市場價格就係反映一切
赤柱居屋都唔算特別貴啦

傳統南區海景豪宅區咪又係$15000一呎
住得居屋, 有錢極都有個譜, 有冇錢養車都成問題, 加上赤柱居屋層數唔高, 望海單位更少。 如果係依賴公共交通工具出入既, 完全不覺得住赤柱係交通方便。
另外 南區豪宅區唔使萬五蚊一呎尼part, 咁我諗大家對豪宅嘅定義唔相同, 我完全想像唔到淺水灣嘅豪宅會放到萬五蚊一呎
我唔係想笑人哋窮, 我自己都係屋邨大, 依家都唔係咩有錢人, 不過呢個post真係令我理解到, 財富嘅多少系限制咗唔少人對資產市場嘅理解
總有人無買過樓。最好笑係「買A 不如加錢買B」這類comment。大佬有錢邊個會住大西北/舊樓/劏房/低層呀。係窮呀!鬼唔知貴D會好D咩。
香港人大把錢, 現今嘅樓市都係各有所好啦
有人自細食開揚州炒飯, 大個咗有經濟能力會願意去用鮑魚價錢食高級揚州炒飯, 因為由細到大都冇食過鮑魚, 根本冇呢個概念, 純粹係我鍾意同埋食慣揚州炒飯
另一啲人就好理性去比較鮑魚定係揚州炒飯本身個價值, 點都唔會用鮑魚價錢去食碟高級揚州炒飯, 覺得鮑魚永遠都係鮑魚, 炒飯永遠係炒飯, 冇對與錯
個題目討論嘅總結係:藍田茜發道市區新盤唔會而家賣,開賣時入場費要接近$20,000尺起步,價錢會高於同系新界日出康城新盤,亦都唔會等於匯景花園嘅尺價(肯定會貴過),交通倚賴現有附近巴士線,將來有增加班次的機會。
唔係喎,赤柱搭巴士出灣仔都係四個字,快到死又唔塞車
赤柱廣場啲車位要輪候架,大把人捨得養車
成個post原來目的係放風吹到2萬1呎
正如有啲人退咗休或者真係鍾意清靜嘅佢哋覺得住元朗加州花園係好悠閒嘅事, 你叫佢哋搬去灣仔都唔制。 咁係冇咩問題, 個人的主觀感覺係無法客觀比量化邊樣好邊樣唔好。
所以討論只能夠用可以客觀量化嘅選項去做比較, 例如加州花園嘅地價比較灣仔嘅地價。
所以有人鍾意食鮑魚有人鍾意食揚州炒飯,係冇需要討論邊樣好食啲呢個問題, 我哋只能夠討論鮑魚嘅市值高啲定係揚州炒飯高啲
當初政府起南港島線, 就係因為香港仔隧道喺繁忙時間大塞車係常態, 影響南區居民返工放工。
所以如果你話鍾意喺凌晨揸架車入去赤柱吹下海風,或者閑日下晝坐車入去食個下午茶, 所以你感覺唔會塞車嘅話, 咁我只能夠話大家對交通方便嘅定義唔相同,我哋傾唔到落去
我嘅定義係疫情之前朝早8:30,由赤柱坐260只需要4個幾字出到稅務大樓分域街,一個人可以坐兩個位。8:30am係一個普羅大眾返工搭車時間,而外區人一般極少會呢個鐘數由赤柱出去,除非係住其他區南區收工嘅保安。
赤柱嘅政治人物似乎唔係咁樣諗, 同埋都仲未計嗰啲咩扒龍舟呀,夏天去沙灘曬太陽, 打風吹冧咗棵樹封咗一條行車線, 聖誕赤柱活動,尼啲每年都會喺赤柱出現嘅嘅交通災難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞