依加辭唔辭工好?

200 回覆
142 Like 586 Dislike
唔辭
你都答咗你自己,過到自己果關無野話做唔到既,其實你損失真係唔係大
反對我辭職既巴絲都講下原因點解要反對?
要走就快喇 今個月最後機會
可能得口罩 漂白水 死人野 逆市
而家part time都俾人cut更呀三思
幾十年前 一層800呎都係百零萬
點解咁講?
Local firm 老闆做埋HR果份,我諗佢應該唔會比我咁做
點解唔揾個人埋單就算 咁辛苦真係值得?
通常 12月 - 2月 請人 之後 要到十月
我再諗清楚d,依加咁既時勢我都唔知點算
女仔點都要有賺錢能力
岩岩先講完叫人冇野做清假 呢個時候唔cut headcount 已經偷笑 仲想請人 過埋個fy 如果太差 可能仲要cut package
我都諗緊 同你情況好似
但計番 hourly wage , sec tier 仲低過local
巴打係second tier?
而家二月中
當一個月通知
走得都已經三月中
peak season都過左一大半
但係你再搵下份工
big4/second tier都唔會offer senior grade
即係絲打要做3年A2先上到senior
亦即係今個peak season努力白費
換取幾個月唔洗做野嘅空閒
我就覺得唔值啦
我諗你唔會搵到工
但其實佢做埋呢半年一樣好大機會要discount一個grade咁入,平grade過應該唔得,如果佢又升唔到s1,等於蝕埋呢半年
搭單問:我做左 二年 local 依家 Second grade 14K
如果 有 offer 17K 做唔做得過?
轉second tier?唔係就不如做多半年等到請人期先走
係丫 second tier. 依家有機會有 。
做多半年 7月8月 又唔覺會請人
Big4 S1唔一定係會做listed co AIC, 你無做過list co engagement我覺得唔係咩大問題, 反而big4個audit system點用同埋個audit procedure先係最要時間適應, 唔使怕嫁, 2nd tier big4都照apply senior post, 等佢counter offer啦, 唔好覺得自己唔得就自動discount自己
加拿大牌無乜所謂, 都會有Q Pay(以前, 依家唔肯定), 不過如果要做partner就好plan定convert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞