依加辭唔辭工好?

199 回覆
142 Like 586 Dislike
人生流流長,你話呢
係,好建議你快d走
年中轉係最唔抵,你應該before peak season/上年年底走,咁今年10月你應該有得升
我都想裸辭去到6月,其實無做野3-5個月係米好平常?見工會唔會比人問點解?
Local firm on9架,做過一年,好後悔
我三大,當年做local firm 有個同team既女仔係加拿大心理學畢業,讀個conversion course 就入左pwc
外國u隨左好出名個d, 有幾多間你地識丫
野唔野雞好難知
唔會,只要你過到自己果關,呢個世界無野話做唔到
其實我係想完左今年果個appraisal 先走,但係依加想裸辭又好忐忑
你肯定你間垃圾公司會升你?
好多local firm都係咁,落到local form手爛job多,fee低
當年我記得做local firm有個job係香港好出名既藥油都係10皮到fee, 同big 4 幫你consult 小小皮都十幾個不可同日而語
其實有牌係米就會簡化左個招聘程序?因為見你有牌都唔會點質疑你能力?定係都係同其他人一樣要係咁in,second in, third in?
今年上半年都唔好轉工啦
係都8-9月尾後先
我有同其他同事傾過計,大家都無得升
有無牌可以係門檻, 睇佢個期要乜等唔等人
而牌亦唔代表個人係fit for the post,點都要in
我指2019年果個appraisal
根本audit過咗peak season唔炒人都偷笑,就算唔炒人,都應該會10月有d人會凍薪/無bonus
local firm都玩discount就早d走好過啦
辭乜嘢,咁嘅時勢
我以為big4每年都會升人只要d人挨到唔辭職,估唔到係會主動炒人。你話我人工高就話姐,我依加人工咁低,其實辭左local firm呢份工之後搵過都好似無咩好可惜
通常in人程序係點?巴打你有經驗可以講多啲?
唔怕無人工咪走囉
點解你同我咁似 但local firm 準時放工真心正喎
我諗住襯自己仲算後生挨到就試下做second tier,遲啲大個d唔知會唔會挨唔到
多謝絲打你既意見,我有諗過萬一真係等錢洗最多去做下part time先,7仔,洗碗之類
咁你真係要試下喇 做幾年人老珠黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞