依加辭唔辭工好?

199 回覆
142 Like 586 Dislike
唔過兩萬
係呀,不過我唔係香港牌,係加拿大牌。但係我無做過上市公司case,就算比我做到S1,我都有啲懷疑自己係米應付到
但係我依到做無前途
辭咗會後悔,做住搵
咩second tier過完peak season會炒人嫁?當人condom咁樣?
有 cpa 都唔過兩萬?
咩而家auditor咁賤價架咩
我一直以為有cpa既 accountant最少四五萬
你無前途但有收入,我而家被逼放no pay兩樣都冇
咁低人工架咩?
大把private companies既engagements
你講緊你做咗3年都係A2
CPA唔值錢架
你呢間local firm都好狗西下,用A2價請個第3年+CPA
真係時代變
以前d人入big4挨幾年有cpa就光明既大路
咁姐係而家咩cfa個d都應該唔值錢
得返做sales高人工
咁我都幾肯定你轉到都係A2,唔會有s1啦
big 4 audit年中大把人都走唔到又唔肯pay cut走
邊個再返工就係對唔住義士
幾十年前
big4 一個peak=首期
唔夠兩萬
依個係市價黎??
定你underpaid

我都想轉工 但又驚同樣問題
不過我唔係你果行
同樣,no pay,
已考保安牌做住保安先。

認真同樓主講,除非你唔做件事會後悔一世
唔係都唔建議辭
之後比你搵返都好,人工都打係個折
03年都話有自由行先recover得咁快
但今次支那都自身難保
唔知幾時先返到上去
local入big4又唔洗太搶心, 要人就會請你
我自己都係local firm入big4, 畢業個年家有要事乜工都無搵是差旦做左一年local firm先轉返入去

入commercial都好易, 不過好多時都係要面對人工低呢個問題
定係我照申請senior 先然後睇佢會唔會counter offer我?
真係唔係講笑
如果唔係big4出身既cpa, commercial做個senior officer隨時得兩皮幾三幾嫁咋, 就算big4唔係m grade出黎都未必高人工
我都覺得唔會有s1
個問題係你依家既title都無s1,咁人地點會用s1價請你?你太遲走比呢間公間浪費你時間
佢間local firm真係好狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞