依加辭唔辭工好?

200 回覆
142 Like 586 Dislike
依加係local firm到做緊audit,因為有重要野做,依加想辭職先等到6月先至搵工,之後諗住搵second tier/commercial。
但係依加依個時勢辭工係米好不智?因為我聽人話個市開始衰退。
加上唔知6月果陣second tier/commercial 仲請唔請人,跪求各位巴絲比下意見

辭工=好評
做落去=負評
支那死左咁柒多人
就是疫情好返經濟都應該會沉一段時間
件事重要到要辭職先做到?
我覺得你唔介意最壞情況係幾個月無收入咪去,但你如果你年中轉去second tier/big 4可能會discount 唔只一年
對會計/審計行業都係?
係呀,好重要要辭到先做到
我做左三年,如果轉去second tier係米由A2做起?(利申我未做過上市公司既case,但係有加拿大CPA不過唔知有無用...)至於big 4我應該入唔到,因為由local 轉big4好難入到。另外轉commercial應該唔難?
應該係
咁既時勢唔建議
周圍都失業失左幾個月
全行業啦下話需求全面下降
出面唔知點解咁多on 9覺得主要剩係影響零售酒店旅遊業,都唔知返過工未
咁其實你都答咗自己啦
絲打都係做會計?咩second tier唔係keep住唔夠人嫁咩?話晒都係辛苦工黎
掉轉你係老闆會唔會呢個時勢keep住請人
絲打second tier既話有邊間比較好做無咁chur?
我未做過,不過以前有同事做RSM話幾好囉,如果你要入返big 4,都係大果幾間
過完peak season,入面唔炒人都真係偷笑
絲打句應該係係指應該由A2做起?
你考左cpa未啊
你係第3年s1係咪?如果你唔係說服到人唔discount你/等人用,正常discount 1年,但你依家依個grade只係做咗半年,如果你年中on board,9/10月唔會有得升
依加咩人工?
你係足3年經驗同Q埋?
如果係你apply 2nd s1我覺得唔係無機會,試下無壞都係睇佢counter offer,同埋唔使怕咩local難入big4, 照樣apply啦,要人時有呼吸就請
呢啲時勢緊係唔好裸辭喇,有工返已經偷笑⋯⋯
考左,加拿大 CPA
我第三年有加拿大CPA牌都仲係A2,可能市道唔好,公司其他同事都無升職。但係我無做過上市公司等等既大單job應該會當我A2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞