英國留學吹水區 4月號

526 回覆
7 Like 0 Dislike
簡介:
希望為各位喺英國留學嘅朋友開個位吹吓水、相認等等...同時希望提供少少英國留學嘅資訊。另外,仲有個whatsapp group,有興趣請inbox
https://www.facebook.com/Registration-for-lihkg-whatsapp-group-1667417386891749/

資訊區:
俗稱[大台] UK Uni secret:
https://www.facebook.com/ukunisecrets/

英國本土學生討論區
https://www.thestudentroom.co.uk

大學排名:
The Complete University Guide
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk

QS
http://www.topuniversities.com/qs-world-university-rankings

購物:
基乎所以生活所需二手用品都可以喺呢度搵到
租屋都得
Gumtree
guntree.com

二手車 Autotrader
autotrader.co.uk

Hot uk deals:
hotukdeals.com

租屋:
Zoopla:
zoopla.co.uk

Rightmove:
rightmove.co.uk

其他:

同人夾屋住 通常rent+bills喺咩range 入面?
第一次出城 有咩要注意?

個人意見-- rent 大約400至500 一個月(視乎地區、大細、幾多個人夾) ,bills 大約 50 一個月(都係視乎地區、你啲house mate) ,呢個數字只係約數,一切以閣下最後合約作準,本人不負任何法律責任。
第一次去英國帶少啲嘢去,啱啱好23kg就夠,基本上英國乜都有得賣。

最後
如有錯漏,請留言指正。會喺5月號post 改正,謝謝。
自隊半打先
對英國完全唔熟但想去讀Master
想問下邊個城市(London以外)係繁華啲大啲?
本身睇咗Sheffield, 但見網上啲人話市中心好細
冇咩特別嘢行或者睇
Edinburgh, Glasgow係咪好啲?
成日聽到嘅Liverpool或者Manchester又如何?

想去類似Sydney咁嘅城市, 方便又有啲嘢行下咁
自隊半打先
冇咩特別嘢行或者睇
成日聽到嘅Liverpool或者Manchester又如何?

其實你去英國最大三個城市就得
Bham man ldn
算鳩數把啦~~~~~~~~~~~~~

成班撚樣
算鳩數把啦~~~~~~~~~~~~~

成班撚樣

吓?
hello
hello

Hello

hello
講下野?
London住宿有咩推介? 無從入手
點玩法會平啲。。。
London住宿有咩推介? 無從入手
點玩法會平啲。。。

No offence London 就係使錢嘅地方
成個flat啲人都返曬屋企
悶到爆炸
成個flat啲人都返曬屋企
悶到爆炸

靜到仆街
開始忙 仲有一個月返香港
開始忙 仲有一個月返香港

⼀個月好快過
我七月先走
8點日落真係好舒服
8點日落真係好舒服

我係覺得氣溫啱啱好
呢到有無英國讀nursing ge同學
呢到有無英國讀nursing ge同學

暫時冇聽過
8點日落真係好舒服

我係覺得氣溫啱啱好

呢個氣溫 好易睇得出邊個熱底邊個寒底
我長褲+短袖 夜晚加件薄嬲
朋友仲係底衫+冷衫+嬲
8點日落真係好舒服

我係覺得氣溫啱啱好

呢個氣溫 好易睇得出邊個熱底邊個寒底
我長褲+短袖 夜晚加件薄嬲
朋友仲係底衫+冷衫+嬲

羽絨ing
自隊半打先
冇咩特別嘢行或者睇

唔好去glasgow 悶死你
自隊半打先
冇咩特別嘢行或者睇

未去過 係咪應該去吓
自隊半打先
冇咩特別嘢行或者睇

未去過 係咪應該去吓

Daytrip就夠 無乜野做
倫敦or鄰近城市有咩玩五日 有朋友嚟探我唔知帶佢邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞