【新型肺炎】世衛:不建議設邊境限制措施

128 回覆
16 Like 317 Dislike
【新型肺炎】世衛:不建議設邊境限制措施

https://news.now.com/home/international/player?newsId=377936

【Now新聞台】新型冠狀病毒肺炎疫情持續擴大,不過世界衛生組織一連兩日召開緊急會議後,決定暫時不將疫情列為國際關注公共衛生緊急事件,又不建議任何涉及旅行或貿易的邊境限制措施。

世界衛生組織在瑞士日內瓦一連兩日召開緊急會議,委員繼續有意見分歧,但認為現時將疫情列為國際關注公共衛生緊急事件是言之尚早。

世衛總幹事譚德塞重申,這不代表世衛認為情況不嚴重,又指病毒在中國有人傳人,但僅限於家庭成員和照顧感染者的醫務人員,未有證據顯示中國境外有同樣情況,不建議任何涉及旅行或貿易的邊境限制措施,世衛會密切關注疫情發展。

雖然世衛未將疫情列為國際關注公共衛生緊急事件,但有專家認為國際社會仍然應加緊合作,以阻止疫情大爆發。

多個國家都陸續出現新增確診或疑似個案,其中日本確診第二宗個案,患者是去當地旅遊的武漢男子。

新加坡及越南早前亦首次發現確診個案,患者來自武漢或曾與來自武漢的人接觸。

有一宗確診個案的美國,疾病控制及預防中心將對武漢的旅遊警示上調至第三級,建議民眾如非必要,避免前往武漢。

在英國,蘇格蘭周四出現四宗疑似個案,首相約翰遜指未有人對新病毒測試呈陽性反應,強調測試只屬預防性質。

另外澳洲、墨西哥、巴西、哥倫比亞及意大利等國家都出現疑似個案。印度政府就表示,一名在沙特阿拉伯工作的印度護士確診患病,正接受治療,但沙特疾控中心就指當地並無出現確診個案。
要話俾醫護知,無論你地決定係點,市民會支持你地

原Post

大家支唔支持醫護大罷工?

入黎幫手推十次

https://lih.kg/1837575
咁就等全球攬炒啦
玩過瘟疫公司未
世衛收左中共錢
奶撚到雪雪聲
變咗支共喉舌:唔好拋棄我喇

病毒在中國有人傳人,但僅限於家庭成員和照顧感染者的醫務人員,未有證據顯示中國境外有同樣情況

即係隻病毒對鬼佬好d?感染咗鬼佬都唔人傳人?
咁洗乜去日內瓦開會,世衛直去武漢開會啦,講到咁唔嚴重。
有證據先行動就已經玩撚完啦
同病人死咗之後先做手術或者考試肥咗之後先溫書冇分別
控制左嫁喇
唔怪得佢哋
衛生組織點睇得出
今次係武漢策動嘅政治目的初試世界級攬炒
睇下國家級培植病毒上唔上到大枱
奶到呢
岩架喇,最好俾英國班左膠試下被支那害的感覺
要等全球爆發先做嘢?
難度設咗簡單
支那開局
點爆咗空氣同水
藍色樽一出就爆
唔怪得咁易玩

唯有睇吓會唔會無端端變異變垃圾咗
唔係就陷球剷
針對中國人血統
要話俾醫護知,無論你地決定係點,市民會支持你地

原Post

大家支唔支持醫護大罷工?

入黎幫手推十次

https://lih.kg/1837575
世衛已被反共嚴重滲透 唔駛理
世衛已被支共嚴重滲透 唔駛理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞