[第一頁有懶人包]網購外科口罩集中討論5

1001 回覆
116 Like 2 Dislike
我自己咁睇(不專業)
一般手術用口罩,都係防血液飛沫,因為血液同飛沫係病毒載體
所以防到血液飛沫,本身就已經防到一定嘅病毒傳播
你要個口罩直接防到病毒,例如漂浮嘅病毒粒子(非血液飛沫為載體)

咁應該要N95先得,但如果唔係經血液飛沫傳播,咁你單靠口罩都冇用
好似大陸個濕鳩維穩專家咁,佢冇可能唔帶有效嘅口罩
咁點解仲會中招呢? 因為病毒從眼入,所以依家你見大陸D醫護
係太空衣咁包全身,一般市民單靠口罩係冇絕對防禦,只能盡做
所以要求個口罩要VFE,似乎作用不大
買左10盒.... 好驚....

我見到有隻三角好尖
睇到好薄
搭單可以嗎
http://www.unicharm.co.jp/mask/products/rittai-standard.html
呢個牌子寫左幾隻都係ウイルス飛沫(Virus):VFE試験99%
諗住好過藥房大陸貨就得啦我都買左
下 呢個咩都無寫喎 連外包裝都無
咁都信?

呢隻得唔得?搵唔到產地
依隻係咪唔得
我琴日買咗10盒
無vfe
繩係入面 應該岩?
因為我日本個隻 摺向上
BMC 有貨
要買就快
搜尋個日文名,好似除咗dokodemo之外就只有樂天有間網店有賣 而嗰間網店而家柵咗門 顯示裝修中
如果有得揀大家覺得買日本定astm標準好
所以先話可能係雜牌,如果真係日本製,防pm2.5同埋有90%以上BFE同PFE既話都唔需要擔心既
我諗點都好過藥房
我都買咗,琴晚30個裝種有,今日想買冇晒
琴晚樂天訂左 岩岩落埋架
但張單仲未CUT
唯有咁樣同自己講,希望日本啲口罩安全啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞