(少量劇透)覺唔覺子華嘅乜代宗師已經超越咗當年星爺嘅功夫?

16 回覆
9 Like 39 Dislike
有睇過嘅就明,劇情好緊湊,完全估佢唔到,笑位一浪接一浪,而且特技水平可以話屌打十幾年前功夫嘅五毛特技,就算講硬橋硬馬真功夫,子華同劉心悠打得拳拳到肉,完全屌打當年冇咩操嘅星爺同埋元華元秋梁小龍,甚至好睇過城寨三位高手。

演技方面,子華嘅一蚊雞保鏢同棟篤特工已證明自己,今次再上一層樓,完全屌打淨係識搞笑嘅星爺,喺同心悠兩個人嘅歡喜冤家愛情線睇到最尾真係睇到眼濕濕,好有驚喜。而且今次選角真係選得好,benz雄專家dickson、農夫、細細粒等等嘅角色為套戲加唔少分,可以話完勝當年
功夫嘅配角肥仔聰元華元秋梁小龍田雞等人。

今次套戲可以話係子華一生人嘅顛峰之作,如果十分滿分我會比十一分(一分係比子華咁撐香港人),自功夫以嚟已經冇睇過咁好睇嘅武打笑片,功夫勉勉強強都有九分半都好勁,但係星爺揀咗喺大陸拍同用蝗國茄喱啡我會扣佢半分,但今次乜代宗師真係一套可一不可再嘅正宗港產片,而且精彩程度絕對比當年功夫有過之而無不及。

再加埋子華始終如一堅持為港人嘅立場,樓都賣埋都堅持要寫一個純target香港人嘅戲自編自導自演一蚊都唔收,認真抵讚就算唔講質素如何,可以支持黃戲支持本土,淨係呢樣都值得入場,一開頭我都係抱住中伏嘅心情去睇,估唔到帶到比我驚喜,我已經準備好嚟緊會睇夠十次,身為真香港人嘅你,唔係唔睇下話?
好戲都冇人支持
Real嘅?
利申:點都會入埸睇兩三次
可以嘅話要睇多幾次,好睇到痴線
一定要支持,比港共知道我哋黃圈嘅威力
點解會咁得閒打咁大篇野嚟玩膠
分化撚
睇完 係好睇嘅
但係個女主角係唔係大陸人?
台灣人嚟架
港台一家親,今次真係唔撐唔得
笑死
識得欣賞子華嘅電影作品係一種福份,負皮嘅今次真係無福消受喇
嚟緊香港電影金像獎,相信子華可以憑住乜代宗師橫掃最佳電影、最佳導演、最佳男主角、最佳編劇、最佳劇本、最佳剪接、最佳原創電影音樂等嘅大獎,就算攞唔到都一定有入圍,為子華一洗爛片之王嘅污名
會唔會讚得誇張得滯呀?
睇咗再講唔好盲反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞